Auping wint award voor branchetransformatie met circulair matras

Auping

Koninklijke Auping heeft met haar bijdrage aan de circulaire economie de Purpose Award 2020 in de wacht gesleept. Samen met DSM ontwikkelde de beddenfabrikant een grondstof voor de productie van een matras dat na gebruik weer teruggebracht kan worden tot de originele grondstof. Grootschalige toepassing van deze innovatie moet leiden tot een transformatie in de beddenbranche.

CEO Jan-Joost Bosman van Auping nam op 20 november de Purpose Award in ontvangst. De ‘zingevings’-prijs wordt sinds 2016 jaarlijks uitgereikt aan een Nederlandse organisatie ‘die zich buitengewoon inzet voor een betere wereld’ en is een initiatief van Purpose Day. Dit LinkedIn-platform organiseert publieke evenementen om de transitie naar een ‘purpose-gedreven economie’ te versnellen.

Auping deelt innovatie

Auping geeft ook aan deze innovatie niet voor zichzelf te willen houden, maar in samenwerking met andere beddenfabrikanten de hele branche te willen transformeren door deze grondstof op grote schaal te gaan gebruiken. Dit getuigt volgens de jury van grote moed.

Het was alweer de vijfde keer dat de Purpose Award werd uitgereikt, altijd op Purpose Day – de derde vrijdag van november. Eerdere winnaars waren Dutch Weed Burger, CRDL, Stegeman en Verstegen Kruiden en Specerijen. Dit jaar waren behalve Auping ook bloempottenproducent Elho, kringloopwarenhuis Het Goed en de divisie Home Care van Unilever Europe genomineerd.

Game changers

‘Transparantie door bedrijven wordt steeds meer een vereiste’, stelt Ralph Zebregs van Purpose Day. ‘Consumenten accepteren steeds minder dat bedrijven alleen winst nastreven. Meer organisaties zouden op zoek moeten gaan naar hun intrinsieke motivatie om te bestaan, en die dan toe te passen en uit te dragen. Bedrijven als bijvoorbeeld Patagonia, Tesla en Koninklijke Auping zijn game changers. Zij laten zien dat je succesvol kunt zijn met ondernemen vanuit een sterke purpose.’