Auping opent nieuwe fabriek voor productie van circulaire matrassen

Auping

Koninklijke Auping heeft in thuisstad Deventer een nieuwe fabriek geopend waar uitsluitend circulaire matrassen worden geproduceerd. Met de nieuw ontwikkelde en grotendeels gerobotiseerde productielijn kan de fabricage van circulaire matrassen flink worden opgeschaald. Het Nederlandse bedden- en matrassenbedrijf stelt zijn circulaire technologie bovendien beschikbaar voor andere matrasproducenten, zodat gezamenlijk toegewerkt kan worden naar een afvalvrije en duurzame matrassenindustrie.

Auping bracht in 2020 het eerste 100 procent circulaire matras ter wereld op de markt: Evolve. In 2022 werden er nog twee matrassen aan het circulaire assortiment toegevoegd: Elysium en Elite. In datzelfde jaar stond Auping aan de wieg van de Uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid (UPV), een wet die ervoor moet zorgen dat de ruim 1,5 miljoen afgedankte matrassen zo goed mogelijk worden verwerkt in plaats van verbrand. Dit jaar worden er bovendien nóg twee nieuwe circulaire matrassen geïntroduceerd. Dan is vrijwel het gehele matrassenassortiment van Auping circulair.

Samen met de opening van de nieuwe Deventer fabriek dragen deze ontwikkelingen bij aan een belangrijke nationale doelstelling: het realiseren van een volledig circulaire economie in 2050 en een halvering van het primaire grondstoffenverbruik in 2030. CEO Jan-Joost Bosman van Auping stelt met de nieuwe, innovatieve productielijn klaar te zijn voor een duurzame toekomst. ‘Wij zijn al jaren koploper in de circulaire matrassenindustrie. De opening van deze fabriek – waarmee het hele proces een stuk efficiënter gaat – is in onze industrie een wereldprimeur en echt een doorbraak.’

Geautomatiseerde productielijn

Een circulair matras bestaat uit mono-materialen, die goed van elkaar te scheiden zijn en hoogwaardig kunnen worden gerecycled. In de circulaire matrassen van Auping zijn dat staal en polyester. Traditionele productielijnen kunnen deze materialen echter niet verwerken. Daarom vond de productie van circulaire matrassen tot nu toe handmatig plaats. Om de verwerkings- en productiesnelheid te vergroten, richtte Auping in samenwerking met Machinefabriek Geurtsen en Hollander Techniek – verenigd in de joint venture Robotize – een nieuwe, geautomatiseerde productielijn in.

Bij de ontwikkeling is rekening gehouden met een aantal uitdagingen: de productielijn moest een grote hoeveelheid verschillende matrasvarianten kunnen produceren – omdat Auping op maat levert – en hij moest met andere typen materialen en een andere verbindingstechniek kunnen werken. In beide opgaven zijn de partijen geslaagd. De nieuwe productielijn is grotendeels gerobotiseerd en wordt automatisch aangestuurd. Hierdoor kunnen circulaire matrassen efficiënt en in grote aantallen geproduceerd worden; Auping is nu in staat elke minuut een op maat gemaakt circulair matras van de band te laten rollen.

Closed loop-ecosysteem

In samenwerking met verschillende partners zette Auping het Circular Mattress Ecosystem op dat ervoor zorgt dat de materialen van circulaire matrassen op een hoogwaardige manier gerecycled kunnen worden. Hierdoor wordt een closed loop gecreëerd: alle materialen die gebruikt worden voor de productie van een matras kunnen na het verstrijken van de levensduur gerecycled worden en vervolgens worden hergebruikt voor de productie van een nieuw matras.

Auping startte de circulaire transitie met de wens een wereld zonder afval te creëren. De fabrikant realiseert zich echter dat dit alleen mogelijk is wanneer de krachten gebundeld worden. Om die reden wil het bedrijf zijn circulaire technologie actief delen met concurrerende matrasproducenten andere partijen in de keten. Nu de productie van circulaire matrassen een rendabel businessmodel vormt, hoopt Auping dan ook meer producenten mee te krijgen in de circulaire transitie, om zo toe te werken naar een duurzame, afvalvrije sector.