Amazon neemt robotbouwer Cloostermans over

Amazon neemt Cloostermans over

Amazon neemt het Belgische Cloostermans, bouwer van onder meer logistieke robots, over. Het investeert daarmee in verdere automatisering van zijn supply chain. De technologie van Cloostermans wordt al sinds 2019 door het Amerikaanse e-commercebedrijf gebruikt. Nu haalt het die dus in eigen huis.

Cloostermans is gespecialiseerd in het ontwerp en de productie van robots die zware pallets en bakken verplaatsen en stapelen. Ook maakt het robots die in staat zijn producten samen te verpakken voor levering aan de consument. Door meer taken in haar distributiecentra te automatiseren, dekt Amazon zich in tegen de huidige krapte op de arbeidsmarkt. In een eerder dit jaar gelekt intern rapport blijkt dat het bedrijf zich zorgen maakt over een tekort aan werknemers in haar dc’s. Het is niet bekendgemaakt hoeveel Amazon betaalt voor de overname.

Lange geschiedenis familiebedrijf Cloostermans

Het familiebedrijf Cloostermans heeft een lange geschiedenis. Het startte in 1884 als textielreparatiewinkel. Aan het begin van de twintigste eeuw werd begonnen met de productie van kleine textielmachines. Weer later, sinds de jaren zeventig, ging Cloostermans over op het ontwerpen en produceren van gespecialiseerde machines. Er werken tegenwoordig 200 mensen, die nu dus aan de slag gaan voor Amazon Global Robotics. Cloostermans was vorig jaar goed voor een omzet van 30 miljoen euro en een winst van ruim 274.000 euro. De huidige CEO van het bedrijf, Frederik Berckmoes-Joos, blijft aan.

Amazon Industrial Innovation Fund

Eerder dit jaar maakte Amazon al bekend 1 miljard dollar te investeren in bedrijven die technologieën ontwikkelen op het gebied van logistiek, supply chain management en security. Op die manier hoopt het zelf ook te profiteren van ideeën voor de eigen business. Het te investeren bedrag wordt door het bedrijf in het Amazon Industrial Innovation Fund gestopt. Amazon toont zich met name geïnteresseerd in oplossingen die de leveringssnelheid van e-commerce verhogen en de ervaringen van werknemers in warehousing en logistiek verbeteren.