Zuid-Holland in trek bij buitenlandse bedrijven

Zuid-Holland

Er is sprake van een sterke groei van buitenlandse bedrijven in Zuid-Holland. In totaal 115 niet-Nederlandse bedrijven openden vorig jaar in Zuid-Holland een vestiging of breidden bestaande activiteiten uit. Samen investeren ze meer dan een half miljard euro in de regio en creëren ze ruim 2300 banen.

The Hague Business Agency, Rotterdam Partners en InnovationQuarter werken sinds 2014 actief samen in het wereldwijd op de kaart zetten van de regio en het aantrekken en begeleiden van buitenlandse bedrijven. Met succes: ruim 30 procent van de buitenlandse bedrijven die zich in 2017 in Nederland vestigden, koos voor Zuid-Holland, ten opzichte van 20 procent in 2014.

De meeste bedrijven die vorig jaar een nieuwe of uitbreidingsinvestering in de Zuid-Hollandse regio deden, zijn afkomstig uit China (27) en uit de VS (21). Voorbeelden van Chinese bedrijven die zijn neergestreken, zijn Nuctech (securitybedrijf met een Europees hoofdkantoor in Rotterdam), Astronergy (marketing- & saleskantoor voor zonnepanelen in Zoetermeer) en ZoneCom (Europees hoofdkantoor in Den Haag, actief in de gamingsector).

Grote namen uit de VS die in Zuid-Holland zijn neergestreken of hebben uitgebreid, zijn Cisco (vestiging van lokaal kantoor in Den Haag), Rambus (uitbreiding kantoor en activiteiten in Rotterdam) en DXC Technology (nieuw Nederlands hoofdkantoor in Rijswijk). Opvallend is ook de sterke groei in 2017 van het aantal bedrijven afkomstig uit India en Zuid-Afrika. Zo zijn er acht bedrijven uit India en vijf uit Zuid-Afrika naar Zuid-Holland gekomen.

‘Next Economy’

Opmerkelijk is verder de toename van bedrijven actief in de ‘Next Economy’. Veel jonge technologische bedrijven kiezen Zuid-Holland als vestigingslocatie vanwege haar sterke innovatie-ecosysteem. In 2017 waren maar liefst 27 van de 115 bedrijven actief in de sectoren Hightech en IT, gevolgd door veertien bedrijven uit de Maritieme/Offshoresector, elf op het gebied van Life Sciences & Health en tien in de sector Safety & (Cyber)Security.

Naast het aantrekken van nieuwe bedrijven werken The Hague Business Agency, Rotterdam Partners en Innovation-Quarter ook actief aan de ondersteuning van de al gevestigde buitenlandse bedrijven in de regio. Dit maakt onderdeel uit van het nationale Investor Relations-programma, dat mede door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag wordt gefinancierd.

Economische groei

Het aantrekken en behouden van buitenlandse investeringen is van groot belang voor Nederland en de regio Zuid-Holland. Het draagt bij aan de economische groei en creëert werkgelegenheid. Zo zorgen de 115 buitenlandse bedrijven die in 2017 zijn begeleid naar eigen inschatting binnen drie jaar voor 1986 nieuwe en 366 behouden arbeidsplaatsen. Bovendien investeren deze bedrijven gezamenlijk 543,79 miljoen euro in de regio.

Het voltooien van de investeringsprojecten is een gezamenlijk succes van de regionale partners Rotterdam Partners, The Hague Business Agency en InnovationQuarter, samen met de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), een uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De acquisitiepartners werken sinds 2014 zowel strategisch als uitvoerend nauw samen. Het aantal projecten dat de regionale partners samen met de NFIA hebben weten te realiseren, steeg sinds dat jaar met maar liefst 76 procent.