NDL: stijgend aantal buitenlandse bedrijven kiest voor vestiging in Nederland

NDL

In totaal 94 buitenlandse bedrijven kozen vorig jaar voor vestiging in Nederland; 28 daarvan zetten ook een eigen logistieke vestiging op. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Nederland Distributieland (NDL/HIDC). Het overgrote deel (51) is uitbesteed aan in Nederland gevestigde logistiek dienstverleners.

‘Op alle fronten zijn onze resultaten fors gestegen. Het aantal investeringsprojecten van buitenlandse bedrijven in Nederland is uitgekomen op 94, aanzienlijk hoger dan de 80 landingen in 2018. De groei zit met name in het aantal eigen vestigingen’, meldt algemeen directeur Remco Buurman. NDL is volgens hem door het ‘Invest in Holland’-netwerk vaker betrokken bij het opzetten van eigen distributiecentra en productievestigingen met een belangrijke logistieke component.

Verder groeide in 2019 ook de aanwas van het aantal nieuwe projecten met 35 procent ten opzichte van een jaar eerder. ‘Deze groei is een gevolg van sterke netwerkontwikkeling van NDL in het buitenland, een betere vindbaarheid van de website en meer aanvragen als gevolg van de brexit’, verklaart Buurman. ‘Voor 2020 moeten we de doelstellingen echter neerwaarts bijstellen vanwege de coronacrisis, al komen er nog steeds relatief veel nieuwe projectaanvragen binnen.’

Verenigd Koninkrijk grote stijger

Het afgelopen jaar lieten  alle regio’s groei zien van het aantal nieuwe projecten, behalve Zuid-Amerika. De sterkste groei kwam echter uit Europa. Het aantal nieuwe projecten uit het Verenigd Koninkrijk is in twee jaar zelfs verviervoudigd; van elf stuks in 2017 tot 45 in 2019. Ook uit de rest van Europa is er een toename van het aantal nieuwe projecten, volgens NDL/HIDC als gevolg van websiteoptimalisatie en intensievere contacten met de ambassades van Europese landen in Nederland.

De belangrijkste herkomstregio voor nieuwe projecten blijft Noord-Amerika, met bijna 20 procent groei in het aantal projecten uit de Verenigde Staten. Binnen Azië is vooral Japan sterk gegroeid; van twintig nieuwe projecten in 2018 naar 38 stuks in 2019. Hier speelt niet alleen de brexit een belangrijke rol, maar ook het nieuwe handelsverdrag tussen de Europese Unie en Japan. Het aantal nieuwe projecten vanuit China bleef de afgelopen tijd overigens wel stabiel.