Zalando zet Toru-robots aan het werk

Toru-robots

Zalando zet in haar fulfilmentcentrum in het Duitse Lahr twee robots in het logistieke proces in. De Toru-robots worden hierbij ondersteund door nog eens zes Toru’s. De belangrijkste taak van de robots is ‘pick and put’, waarbij ze werk uitvoeren dat voor de logistiek medewerkers zwaar en ergonomisch niet verantwoord is. Het gaat om een pilot.

“We hebben de Toru-robots getest in verschillende realistische situaties en vastgesteld dat ze volledig betrouwbaar functioneren in een logistieke omgeving. We kunnen ze dan ook met een gerust hart inzetten in ons fulfilmentcentrum in Lahr”, meldt Carl-Friedrich zu Knyphausen, hoofd van de afdeling Logistics Development bij Zalando.

Het bijzondere aan de Toru-robots is dat ze in staat zijn individuele schoenendozen op te pakken en te verplaatsen. Een groot verschil met de meeste andere robotsystemen, die wel volledige pallets of kratten kunnen verplaatsen, maar geen individuele producten kunnen oppakken.

Nadat de robots gedurende acht maanden werden getest in het fulfilmentcentrum in Erfurt, zullen ze nu worden overgebracht naar het fulfilmentcentrum van het fashion-platform in het Duitse Lahr. Hier is voldoende ruimte voor de Toru-robots en voor hun overdracht- en laadstations.

Productiviteit meten

Samen met Magazino, de start-up achter Toru, heeft Zalando een aantal parameters vastgelegd om de productiviteit van de robots te meten. Zo moeten de robots foutloos producten, in dit geval schoenendozen, kunnen verwerken en moeten ze genoeg werk verzetten, rekening houdend met de tijd dat ze uit dienst zijn wegens onderhoud.

In eerste instantie stonden de robots tijdens de uitvoering van hun werk regelmatig lange tijd stil vanwege detectiefouten of een grote rekentijd. Door deze pauzes te verkleinen, kon het aantal pick-ups per uur aanzienlijk worden verhoogd. Dit aantal ligt overigens nog wel lager dan het handmatig verwerken door logistiek medewerkers.

Samenwerking van mens en technologie

De robots gaan in Lahr met klantbestellingen aan de slag en zullen naast de medewerkers van het fulfilmentcentrum werken. Zowel de hardware van de robots als hun algoritmes zijn tijdens de testperiode in Erfurt verbeterd, waardoor ze nu veel beter functioneren dan in het begin van de testperiode.

“We testen continu technologieën die fysiek zwaar of monotoon werk overnemen van onze medewerkers’’, aldus Zu Knyphausen. ‘’Dit betekent niet dat we volledig willen overschakelen op automatisering, we streven er echt naar om mens en technologie samen met elkaar te laten werken.”