When nothing is sure, everything is possible

Logistics 4.0

Logistics 4.0 doet het nodige aan stof opwaaien en voorspelt veel veranderingen. Maar als er veel verandert en de veronderstelde zekerheden wegvallen, wordt een groot deel van de mensen voorzichtig. Die voorzichtigheid werkt in de meeste gevallen verlammend op de besluitvorming en remmend op het daadkrachtig handelen om veronderstelde risico’s te nemen.

Alle logistieke innovaties zorgen voor een grote hoeveelheid kansen en mogelijkheden voor de inrichting van de supply chain. Zo zullen warehouses met Internet of Things (IOT) onderdeel gaan worden van Physical Internet en zullen logistieke processen meer en meer voorzien worden van robotics, waarmee mensen zullen moeten samenwerken. Gebouwen zullen energie gaan produceren voor hun omgeving. Er kunnen nieuwe logistieke concepten (zoals de warerooms van Peapod) ontwikkeld worden voor stedelijke distributie en naast traditionele warehouses zullen ook andere oplossingen ontwikkeld gaan worden voor city logistics, e-fulfilment en XXL warehouses.

Goed plannen

Met al deze veranderingen de komende jaren is het belangrijk te weten welke richting je uitgaat en om goed te plannen welke reis je organisatie van plan is te gaan maken. Ook is het van belang de eerste stappen in de goede richting te zetten om er ook daadwerkelijk te komen. Succes wordt namelijk meestal in de voorbereiding bepaald en door stappen vooruit te zetten en gecalculeerd risico’s te nemen.

Zo zijn alle grote en kleine disrupters ook gestart: zonder te veel aan de kans op mislukking te denken en snel een stap vooruit te zetten. Bedrijven als Amazon, Alibaba en Tesla zijn ook klein begonnen. Ze hebben een koers uitgezet en zijn gewoon gestart. Uiteraard lopen ze dan ook tegen problemen aan bij de implementaties van veranderingen, maar die proberen ze gedurende de rit op te lossen. Beter snel geïmplementeerd of snel gekeerd.

Natuurlijk zijn hybrid (omnichannel) supply chains, Physical Internet, cityhubs en warerooms, Robots as a Service, blockchain, IOT, virtual reality en circular economy allemaal interessante thema’s en ze zullen allemaal impact gaan hebben op de supply chain footprint van bedrijven, maar deze technologieën bevinden zich op zeer verschillende punten in de looptijdcurve van de supply chain. Natuurlijk is er nooit een garantie dat al deze ontwikkelingen passen in het langetermijnplan van je organisatie omdat je nooit weet wat er in de toekomst zal gebeuren. Om alle toekomstige onzekerheid weg te halen, zul je nú actie moeten ondernemen, mocht je met innovatie aan de gang willen gaan.

Vage datum in de toekomst

Het enige moment waarover je volledige controle hebt, is nú. Dit is dus de beste tijd om alle dingen te doen die je al wilde doen en ze niet uit te stellen tot een vage datum in de toekomst. Als een innovatie de moeite waard is, is het nú de moeite waard om er tijd in te steken, dus wacht niet te lang! Breng wat dingen in beweging en zie waar het toe leidt. Je zult er misschien versteld van staan dat dit je sneller naar je doelen brengt dan je ooit voor mogelijk had gehouden. Go for it now. The future is promised to no one!

René Geujen, director plan development bij Next Level