Forse daling productiekosten door investeringen in smart factories

Fabrieken wereldwijd verwachten dat hun productiekosten met 27 procent zullen dalen door de investeringen die zij de komende vijf jaar doen in smart factories. Dat blijkt uit onderzoek van Capgemini. Deze slag in efficiency zal een enorme stimulans zijn voor de wereldeconomie, meent het onderzoeksinstituut.

Het Digital Transformation Institute van Capgemini voerde in februari en maart 2017 onderzoek uit onder duizend bestuurders van fabrieken met een omzet van meer dan een miljard dollar, gevestigd in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Zweden, Italië, India en China.

Met de investeringen die fabrieken doen in smart factory-oplossingen, wordt gekeken naar de manier waarop nieuwe technologie kan worden toegepast in het productieproces, zoals het Internet of Things, big data-analyse, artificial intelligence en robotics. Dit kan bijvoorbeeld resulteren in meewerkende robots, medewerkers die op de werkvloer gebruikmaken van augmented reality of machines die zelf waarschuwen wanneer ze onderhoud nodig hebben.

India en China minder ‘smart’

Opvallend is dat de helft van de respondenten uit de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk aangeeft smart factory-oplossingen te hebben geïmplementeerd in het productieproces. In India (28 procent) en China (25 procent) ligt dit percentage beduidend lager.

Ruim de helft (56 procent) van de respondenten zegt de afgelopen vijf jaar meer dan 100 miljoen dollar geïnvesteerd te hebben in smart factory-oplossingen; 20 procent investeerde zelfs meer dan 500 miljoen dollar. Desondanks zegt slechts 14 procent tevreden te zijn over het succes dat ze met hun investeringen hebben behaald.

Van de respondenten geeft verder 16 procent aan op dit moment geen smart factory-initiatieven te ontplooien en hiervoor ook in de nabije toekomst geen plannen te hebben.