‘Werkdruk in dc’s Albert Heijn ziekmakend hoog’

d's Albert Heijn

De werkdruk in de distributiecentra (dc’s) van Albert Heijn is zo hoog dat veel mensen er ziek van worden. Dat blijkt uit onderzoek van FNV en CNV onder honderden medewerkers. Vooral de Poolse uitzendkrachten hebben last van een ongezond hoge werkdruk, met stress, lichamelijke klachten en minder goed functioneren tot gevolg. Ook heeft maar liefst 39 procent van de respondenten zich dit jaar ziek gemeld.

Shefania Sewbaks, bestuurder FNV Handel: ‘Wij schrikken hier erg van. We wisten dat de werkdruk hoog was, maar zo hoog… Het is vijf voor twaalf, dus er moet nu echt iets gebeuren. Daarom gaan wij deze week nog om tafel met Albert Heijn en uitzendbureaus Otto Workforce en Tempo-Team. Zij moeten maatregelen nemen, en snel ook.’

Waar honderden werknemers van de dc’s begin dit jaar een goede loonsverhoging wisten af te dwingen met dagenlange stakingen, is hun werkdruk nog altijd gigantisch, ook in vergelijking met andere bedrijven in Nederland waar de bonden dit hebben onderzocht.

Meer dan driekwart (77%) van de werknemers geeft aan last te hebben van een ongezond hoge werkdruk. Dit geldt helemaal voor uitzendkrachten (87%). Negen van de tien invullers van de enquête ervaren negatieve gevolgen van de werkdruk, zoals stress, lichamelijke klachten en minder goed functioneren. Bij 82 procent zijn deze klachten er minimaal iedere maand. Door de hoge werkdruk heeft 39 procent zich dit jaar ziek gemeld.

Medewerkers opgejaagd

‘Een belangrijke oorzaak van de hoge werkdruk is dat de medewerkers worden opgejaagd’, stelt Roel van Riezen van CNV Vakmensen. ‘Ze moeten hun werkzaamheden binnen bepaalde tijd af hebben en voelen zich daardoor enorm onder druk gezet. Mensen hebben hun grenzen, zeker hier gezien het zware werk dat ze doen.’

Opvallend: de helft van de respondenten voelt zich niet gesteund door de leidinggevende. Ook hier zijn het vooral de uitzendkrachten die dit aangeven (59%), waaronder veel Poolse arbeidsmigranten die werken als orderpicker.

Vast contract

‘Daarom is het zo belangrijk dat iedereen in de dc’s een vast contract krijgt’, meent Sewbaks. Flexcontracten zorgen bij medewerkers voor een onzekere toekomst, want ze kunnen voor niks weggestuurd worden. Zo horen wij van uitzendkrachten dat als zij hun norm niet halen ze geen contractverlenging krijgen of worden overgeplaatst naar een ander bedrijf.’

Aan het onderzoek namen 666 werknemers deel, vaste krachten en uitzendkrachten van de dc’s van Albert Heijn, en zowel leden als niet-leden van de vakbonden. 495 respondenten vulden de enquête in het Pools in, 168 in het Nederlands en 3 in het Engels. 521 invullers zijn jonger dan 35 jaar en tenminste 317 van hen hebben de MM1-functie van orderpicker.