FNV: misstanden bij pakketverwerking PostNL

PostNL

FNV gaat deze week bij de Nederlandse Arbeidsinspectie melding doen van misstanden op de werkvloer bij PostNL. Het verwerken van pakketten bij de dienst zou flinke gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Zo ervaren pakketwerkers bij PostNL twee keer zoveel klachten als gemiddeld in de sector. Het tillen van pakketten zwaarder dan de toegestane 23 kilo blijkt geen uitzondering. In combinatie met een torenhoge werkdruk leidt dit tot een toename van lichamelijke gezondheidsklachten door overbelasting.

Dat blijkt uit een enquête van FNV waar in totaal 215 pakketmedewerkers van PostNL aan meededen, 111 in vaste dienst en 104 uitzendkrachten. 85 procent van hen geeft aan dat het werk fysiek te zwaar is. ‘We krijgen hier al langer signalen over, het is een structureel probleem dat PostNL niet serieus neemt’, meldt Maadey Meuleman, bestuurder FNV Post & Pakketten. 67 procent van de respondenten kampt met zeker zes verschillende fysieke klachten.

Volgens de vakbond werkt het post- en pakkettenbedrijf bewust met uitzendkrachten in de pakketsortering, een fysiek zware functie. Naar schatting van FNV is zo’n 90 procent van de sorteerders uitzendkracht. Meuleman: ‘Als uitzendkrachten uitvallen met fysieke klachten heeft PostNL daar geen omkijken naar. Ze zijn makkelijk te vervangen bij uitval door ziekte en de kosten hiervan komen voor rekening van het uitzendbureau.’

Langdurige en terugkerende klachten

Pakketsorteerders hebben vaker te maken met langdurige en terugkerende klachten dan hun collega’s in andere functies. Uitzendkrachten lopen nog meer risico. Uit de enquête blijkt dat 59 procent van de uitzendkrachten regelmatig met rugklachten kampt. Bij de werknemers in vaste dienst is dat 32 procent. ‘De positie van uitzendkrachten is kwetsbaarder dan die van hun collega’s in vaste dienst omdat zij sneller hun werk kunnen kwijtraken. Ze zullen dus niet zo snel melding maken van te zwaar werk of werk weigeren’, aldus Meuleman.

Bijna twee derde van de respondenten heeft zelfs zes verschillende fysieke klachten. Dat varieert van rugklachten tot overbelaste schouders en knieën. Meuleman: ‘Het is schokkend om deze harde cijfers te zien, het is de prijs die pakketwerkers betalen.’ Daar komt bij dat de enquête in de zomer is uitgezet. ‘Ik maak me grote zorgen nu Black Friday en december, de feestmaand bij uitstek, nog moeten komen.’

Maatregelen om overbelasting aan te pakken

De FNV wil dat het post- en pakkettenbedrijf maatregelen neemt om de fysieke overbelasting van de pakketmedewerkers structureel aan te pakken. Het gaat dan om praktische zaken als het geven van uitgebreide arbo-instructie over gezond en veilig werken, voldoende hulpmiddelen en de inzet van meer personeel om de werkdruk te verlagen.

Ook wil de vakbond dat PostNL de uitzendkrachten in vaste dienst neemt. Sommigen van hen werken nu al jaren op een uitzendcontract. ‘Alleen als je medewerkers in dienst hebt, neem je ook de verantwoordelijkheid die daarbij past en zal de werkgever voorkomen dat zijn werknemers ziek thuis komen te zitten. De pakketverwerking is een van de kernactiviteiten van PostNL, het is structureel werk dat gedaan moet worden door mensen in vaste dienst’, aldus Meuleman.