Veel mutaties in Supply Chain Tech Report en Maturity Matrix 2024

Maturity Matrix 2024

Afgelopen jaren kwamen er in Europa aanzienlijk minder supply chain start-ups bij dan in de periode daarvoor. Volgens Mathias Bosse, samensteller van het Supply Chain Tech Report, komt dat onder andere doordat bedrijven nu even minder zin hebben om als launching customer te fungeren. Hij verwacht dat de opkomst van generatieve AI tot een nieuwe golf van techbedrijfjes zal leiden. De nodige nieuwe start-ups zijn te vinden in de jaarlijkse Maturity Matrix van Supply Chain Media.

De markt van techbedrijven in logistiek en supply chain heeft afgelopen tien jaar een enorme vlucht genomen. ‘Directies van bedrijven en investeringsfondsen kregen in de gaten hoe belangrijk supply chains zijn voor de economie, en tevens hoe kwetsbaar deze zijn voor disrupties en andere vormen van onzekerheid’, verklaart Bosse, oprichter van het Duitse Prequel Ventures dat in supply chain start-ups investeert. ‘Tegelijkertijd zijn er veel slimme mensen die over innovatieve ideeën en technologie beschikken om aan deze dringende behoeftes in de supply chain tegemoet te komen. Vooral ook omdat de bestaande supply chain-systemen bij bedrijven niet meer toereikend zijn. Bedrijven werken voor supply chain planning en -executie nog steeds heel veel met Excel en halen veel te weinig toegevoegde waarde uit hun grote hoeveelheid data.’

Voor de zoektocht naar interessante supply chain start-ups analyseert Prequel Ventures voortdurend de Europese markt van nieuwe technologiebedrijfjes. Het brengt jaarlijks een Supply Chain Tech Report uit met daarin uitgebreide analyses van het Europese start-up ecosysteem. Hoeveel start-ups zijn er bijgekomen? Hoeveel zijn er over de kop gegaan of juist succesvol naar de beurs gegaan of geacquireerd door een groter bedrijf? In welk deelgebied van supply chain management zaten de meeste start-ups en wat voor technologie zetten ze daarvoor in? ‘Met de onderliggende database kunnen geïnteresseerde bedrijven selecties maken van start-ups die voor hen interessant kunnen zijn, maar dat is niet ons hoofddoel’, vertelt Bosse.

Europese start-up en scale-up contest

Bosse is ook jurylid van de Europese Supply Chain Start-up Contest, die Supply Chain Media sinds 2018 jaarlijks organiseert als onderdeel van het inNOWvate Supply Chain Event. Voor het selecteren van kandidaten voor deze verkiezing, analyseert Supply Chain Media veelbelovende start-ups en positioneert deze in een Maturity Matrix met tien categorieën oplossingen. Voor deze publicatie wisselt dit magazine veel informatie uit met Bosse om goed zicht te krijgen op de zich snel ontwikkelende markt van start-ups in Europa.

Maturity Matrix van start-ups en scale-ups

Voor het zevende opeenvolgende jaar publiceert Supply Chain Media de Maturity Matrix van Europese start-ups en scale-ups die maximaal vijf jaar oud zijn. Deze maximale leeftijd betekent dat er automatisch jaarlijks start-ups en scale-ups uit dit overzicht verdwijnen, hoewel ze nog wel in de markt zijn. De volwassenheid van deze jonge bedrijven in de matrix is gebaseerd op leeftijd, aantal medewerkers, gewonnen prijzen, aantal klanten en vooral opgehaald kapitaal. Het overzicht maakt een scheiding tussen start-ups en scale-ups, voornamelijk op basis van een minimale financiële funding van 2 miljoen euro.

Net als afgelopen jaar staan in de Maturity Matrix veel nieuwe start-ups met oplossingen voor Demand Planning & Forecasting met machine learning en andere artificial intelligence. Ook is een duidelijke eruptie van nieuwe start-ups en zwaar gefinancierde scale-ups op het gebied van Carbon Accounting te zien. De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is met ingang van dit jaar van kracht voor grote bedrijven en dwingt hen nu dus CO2-emissies in de gehele supply chain gedetailleerd te administreren.

Download: Maturity Matrix of European supply chain start-ups Q1 2024