VDL aast op busdivisie van failliet Van Hool

VDL

De VDL Groep heeft zijn zinnen gezet op de failliet verklaarde Belgische busfabrikant Van Hool. Door het creëren van synergie met Van Hool hoopt het Nederlandse concern de eigen busdivisie weer winstgevend te maken. Er heeft zich echter onverwachts nóg een gegadigde voor overname van de bussenbouwer gemeld.

De busdivisie van de VDL Groep leed de afgelopen jaren verlies, wat terug te voeren is op enerzijds de inflatie en anderzijds problemen in de supply chain. VDL heeft daardoor grote moeite zijn elektrische bussen af te bouwen, meldt topman Willem van der Leegte in Het Financieele Dagblad.

Verwacht wordt dat de problemen dit jaar aanhouden, zeker omdat ook het aantal orders terugloopt. Wel denkt VDL in 2024 meer bussen te kunnen afleveren, maar die zijn door de inflatie en de vertragingen in de supply chain ‘onder de streep verlieslatend’, aldus Van der Leegte. ‘Je kunt extra productiekosten niet zomaar doorberekenen aan de klant.’

Kostenbesparingen door synergie

Net als VDL kampte ook de failliete bussenbouwer Van Hool met productie- en supply chain-problemen. VDL hoopt met de inlijving van Van Hool echter kostenbesparingen te realiseren door het creëren van synergie in het productieproces. Op die manier kan de busdivisie weer winstgevend worden.

Van Hool legt zich vooral toe op de productie van touringcars; VDL is met name sterk in het maken van stadsbussen. Bovendien zou VDL met een overname van Van Hool ook voet aan de grond krijgen in de Verenigde Staten, waar de Belgen hun plaats in de markt al verworven hebben. Van Hool is namelijk voor 38 procent eigenaar van het Amerikaanse ABC, dat bussen van het eigen merk verkoopt.

Onverwacht nieuw bod

Hoewel VDL een bindend bod uitbracht en overname daarmee vrijwel zeker leek, diende zich te elfder ure echter concurrentie aan. De Vlaamse ondernemer Guido Dumarey – die zich eerder nog terugtrok in de strijd om Van Hool – diende onverwacht een nieuw bod in bij de curatoren. Dit keer samen met de Amerikaanse familie Cornell, de eigenaren van ABC.

Dumarey geeft aan meer banen te willen redden bij Van Hool dan VDL van plan is. VDL wil slechts met 300 tot 600 werknemers verder. De Vlaamse ‘bedrijvendokter’ denkt op termijn zo’n duizend mensen aan het werk te kunnen hebben. Een overname door de Nederlanders zou bovendien betekenen dat er slechts één bussenfabrikant in de Benelux overblijft, aldus Dumarey.

Bron: FD