Geslaagde pilot geen garantie voor komst afvalfiets

afvalfiets

Waalre krijgt waarschijnlijk toch geen elektrische afval-verzamelfiets voor het milieuvriendelijk inzamelen van vuilnis. En dat terwijl de pilot zo succesvol verliep. De afvalfiets dreigt nu de shredder in te gaan. Reden: ordinaire campagnepolitiek.

De afvalfiets werd met financiële steun van de provincie Noord-Brabant door de Baetsen Groep en VDL ontwikkeld. Aan de elektrisch aangedreven tweewieler waren vier bakken voor uiteenlopende soorten afval gemonteerd. De gemeente Waalre hoopte met de komst van de afvalfiets het vrachtverkeer in de straten terug te dringen. Ook kon zo het scheiden van afval worden gestimuleerd, waardoor er minder restafval overbleef.

In 2016 werd de fiets als proef bij driehonderd huishoudens in de wijk Voldijn geïntroduceerd, meldt Binnenlands Bestuur. Met succes: een evaluatie een jaar later leverde een gemiddeld rapportcijfer van een 7 op. De gemeentelijke coalitie van Waalre – bestaande uit D66, PvdA, CDA en VVD – sprak dan ook het voornemen uit de afvalfiets in de hele gemeente in te gaan zetten. Oppositiepartij AWB zag dat echter anders, en is na de door haar gewonnen raadsverkiezingen aan zet bij de coalitievorming.

De shredder in

AWB is van mening dat de twee keer per week op de stoep uitgestalde vuilniszakken het straatbeeld aantasten en dat de privacy van de bewoners in het geding is. Bovendien zijn de inwoners van Waalre 11 euro per jaar duurder uit. Als het aan AWB-voorman Jo Claessen ligt, gaat de afvalfiets dan ook ‘zo snel mogelijk de shredder in’. ‘Nu hebben we eens een pilot die duurzaamheid stimuleert en de burger ontlast, en dan wordt het resultaat door ordinaire campagnepolitiek de nek omgedraaid’, reageert PvdA-wethouder Paul van Liempd.

Toch is er nog hoop voor de afval-verzamelfiets. ‘Bij onze buurgemeente Eersel doen ze een proef met een elektrisch afvalkarretje’, meldt Van Liempd. ‘Maar daar heb je vanwege arbo-eisen zowel een berijder als een belader voor nodig. Dat is financieel dus een veel moeilijker verhaal.’ Volgens de wethouder zijn er echter diverse gemeenten die bij VDL voor meer informatie hebben aangeklopt. ‘Het nieuwste model heeft onlangs een prijs gewonnen op een Duitse beurs.’

Bron: Binnenlands Bestuur