Supply Chain Media lanceert Top 26 SCM Directors Nederland

Top 26 SCM Directors Nederland

Het is tijd voor een Top 26 SCM Directors Nederland, vindt Supply Chain Media. De nieuwe ranglijst komt in de plaats van de verkiezing van de Supply Chain Professional van het Jaar. De introductie van de Top 26 is volgens initiatiefnemer Martijn Lofvers een teken dat het vakgebied van supply chain management inmiddels volwassen is geworden en de persoonlijke prestaties van directeuren goed meetbaar.

Sinds 2008 organiseerde Supply Chain Media samen met BLMC de verkiezing van de Supply Chain Professional van het Jaar. Edwin van der Meerendonk, Vice President European Supply Chain bij Disney, was dat jaar de eerste en Henri Colijn, Senior Director Operations bij Harman International, afgelopen jaar de allerlaatste. Een onafhankelijke jury, bestaande uit oud-winnaars en professor Jack van der Veen, koos de winnaar op basis van assessments en de stemmen van collega-professionals.

In navolging van de Top 28 Supply Chain Executives Europe, die Supply Chain Media sinds 2015 jaarlijks samenstelt in samenwerking met Inspired-Search, komt er nu dus ook een Nederlandse ranglijst met de 26 beste supply chain-directeuren. Voor deze ranglijst zullen Supply Chain Media, BLMC en Inspired-Search elk een deel van de noodzakelijke research uitvoeren.

Vier onderdelen

De onderbouwing van deze Nederlandse Top 26 bestaat uit vier onderdelen. Het eerste onderdeel is een financiële analyse van het bedrijf of de divisie van de bewuste supply chain-directeur. BLMC kijkt hiervoor naar de omzetgroei, de omloopsnelheid van voorraden, de cashconversie en de Return On Capital Employed; deze uitkomst telt voor 30 procent mee in de totale score.

Inspired-Search onderzoekt voor het tweede onderdeel de verantwoordelijkheid van de zestig kandidaten, hun span of control, de geografische scope, de complexiteit van organisatie en supply chains, alsmede de supply chain-volwassenheid. Ook dit onderdeel weegt voor 30 procent mee.

Het derde onderdeel betreft de persoonlijke zichtbaarheid van een supply chain-directeur in de vorm van gepubliceerde interviews, publieke presentaties, gastcolleges en LinkedIn-profiel en -activiteit. Supply Chain Media voert dit onderdeel uit, net als de zogenaamde peer voting door Nederlandse professoren en eerdere deelnemers aan de verkiezing van de Supply Chain Professional. De laatste twee onderdelen wegen elk voor 20 procent mee in de totaalscore.

Vereisten supply chain-directeuren

Om in aanmerking te komen voor deze Top 26 moet een supply chain-directeur in Nederland werken en de Nederlandse taal spreken. Hij of zij is in ieder geval sinds 1 januari 2020 in vaste dienst bij een bedrijf in industrie, groothandel, retail of e-commerce met een jaaromzet van minimaal €50 miljoen. De geografische verantwoordelijkheid kan wereldwijd zijn voor supply chain-directeuren bij bedrijven met een omzet van maximaal €2 miljard. Supply chain executives bij grotere bedrijven komen in aanmerking voor de Top 28 Supply Chain Executives Europe.

Op 17 juni vindt de bekendmaking van de Top 26 Supply Chain Directors Nederland 2021 plaats tijdens het nieuwe SCM Directors Event met als thema ‘regisserend leiderschap’. Filmregisseur Martin Koolhoven, bekend van de film Oorlogswinter, zal die middag de aanwezige supply chain-directeuren leren hoe zij de voor hen noodzakelijke vaardigheid van storytelling kunnen verbeteren.

Top 26 SCM Directors Nederland