Dirk Holbach (Henkel) de nieuwe nr. 1 Supply Chain Executive van Europa

Dirk Holbach

Dirk Holbach voert de 2020-editie van de Top 28 van Supply Chain Executives in Europa aan. Holbach is Chief Supply Chain Officer bij Henkel Laundry & Home Care, gevestigd in Amsterdam. Hij ging in deze ranking van een negende plaats in 2018 naar een vierde plek in 2019 en nu dus de koppositie in 2020.

Voor de editie van dit jaar scanden Supply Chain Media en Inspired-Search eerst alle Europese topmanagers en stelden vervolgens een longlist op van 106 supply chain executives die in de EU wonen en werken. Al deze executives hebben een wereldwijde of in ieder geval Europese of EMEA-verantwoordelijkheid. De methodologie voor de Top 28 is gebaseerd op onderzoek naar gepubliceerde bedrijfsgegevens en financiële rapporten. Belangrijker nog is dat er gebruik wordt gemaakt van peer voting en onderzoek om de verantwoordelijkheid, reikwijdte en impact van de executives binnen hun organisatie te bepalen. De ranking is gebaseerd op vier kwadranten: 1) Company Succes, 2) Personal Responsibility, 3) Personal Visibility en 4) Peer Voting. Elk kwadrant heeft een weging van 25 procent, en de scores worden geïndexeerd om tot een totale eindscore te komen.

Dirk Holbach

Holbach werkt al bij Henkel sinds 1996. Hij bekleedde verschillende leidinggevende functies in Supply Chain, Operations, Purchasing en Sales tot hij na het afronden van zijn masteropleiding startte in Corporate Purchasing. Daarna volgden diverse opdrachten in Duitsland. Na het afronden van zijn doctoraat tijdens een sabbatical, verhuisde hij in 2002 naar Mexico waar hij twee nieuw verworven bedrijven integreerde. Daarna keerde hij terug naar het hoofdkantoor en was tot 2007 verantwoordelijk voor de wereldwijde inkoop voor de Laundry & Home Care-divisie. Holbach kreeg vervolgens de verantwoordelijkheid voor de wereldwijde supply chain van het bedrijf en verwierf enkele jaren later ook de wereldwijde verantwoordelijkheid voor de productieactiviteiten.

Sinds 2014 leidt hij als Corporate Senior Vice President en Chief Supply Chain Officer met succes de hele Supply Chain & Operations-unit van de Laundry & Home Care-divisie. In zijn huidige functie is hij verantwoordelijk voor meer dan 7000 medewerkers in 33 fabrieken en 47 logistieke centra over de hele wereld. Holbach wordt gezien als een van de meest invloedrijke en visionaire leiders in de supply chain. Dit blijkt ook uit zijn niet aflatende streven naar uitmuntendheid, zowel bij Henkel als privé. Zijn progressie wordt weerspiegeld in zijn klim in dit klassement, van de negende plaats in 2018 naar de vierde in 2019 en nu de eerste in 2020.

Covid-19

Ondanks Covid-19 blijft Holbach ook een van de drie meest zichtbare leiders in Europa. Hij deelde dit jaar zijn uitgebreide technologische expertise bij tal van optredens tijdens online conferenties, webinars en educatieve evenementen. Zijn kwaliteiten en charisma worden onderstreept door zijn positie in de top-4 van peer votes. Zijn strategische prioriteiten ter ondersteuning van de doelgerichte groeistrategie van het bedrijf zijn digitalisering, duurzaamheid, innovatie, systeemzichtbaarheid en samenwerking.

Holbachs belangrijkste bijdragen liggen op het gebied van supply chain-strategie en organisatieontwikkeling, netwerkoptimalisatie, post-fusie-integraties en, recentelijk, de digitale transformatie van de organisatie. De meerjarige, multidimensionale transformatie heeft aanzienlijke financiële bijdragen geleverd en de reactiesnelheid, wendbaarheid en veerkracht van de wereldwijde supply chain vergroot. In die context werd de supply chain-afdeling van Henkel door het World Economic Forum ook erkend als een van de veertien digitale lichtende voorbeelden wereldwijd op het gebied van geavanceerde productie.

Top 28 van Supply Chain Executives in Europa 2020 (2019)

1 (4) Dirk Holbach, Corporate SVP & Chief Supply Chain Officer, Henkel Laundry & Home Care
2 (27) David Prinselaar, Chief Supply Chain Officer, AkzoNobel
3 (10) Francesca Gamboni, SVP Supply Chain, Groupe PSA
4 (26) Tariq Farooq, SVP Global Supply Chain, Sanofi-Aventis
5 (15) Philip Hodges, EVP Group Supply Chain, Carlsberg Group
6 (-) Barbara Lavernos, Chief Technology & Operations Officer, L’Oréal
7 (14) Vineet Khanna, SVP Global Supply Chain, Nestlé
8 (2) Susanne Hundsbæk-Pedersen, SVP Devices & Supply Chain Management, Novo Nordisk
9 (6) Regis Simard, President Pharmaceutical Supply Chain, GSK
10 (17) Harald Emberger, Head of Supply Chain, Beiersdorf
11 (-) Frank Baur, VP Supply Chain EMEA, Parker Hannifin
12 (16) Sikko Zoer, VP Global Supply Chain, Distribution and Logistics, Medtronic
13 (22) Gustavo Burger, SVP Operations, EMEA, APAC & LATAM, Kraft Heinz
14 (-) Fabio Bozzacchi, SVP Supply Chain & Operations, IWS/Lean, Digital Transformation, Merck Group
15 (-) Paul Campbell, SVP Supply Chain Europe, PepsiCo
16 (20) Ralf Busche, SVP European Site Logistics, BASF
17 (9) Thomas Panzer, SVP – Head Supply Chain Management Pharmaceuticals, Bayer AG
18 (-) Emer Cunningham, VP Internal Medicine Global Supply Chain, Pfizer
19 (-) Christoph Häusler, EVP Supply – Hygiene Home, Reckitt Benckiser
20 (19) Inder Khosla, VP Consumer Supply Chain EMEA, Johnson & Johnson
21 (-) Jochen Schless, Group VP Procurement & Supply Chain, ABB
22 (-) Frederic Brut, Head of Supply Chain EEMEA & APAC, MSD
23 (-) Ewan Andrew, President, Global Supply and Procurement & Chief Sustainability Officer, Diageo
24 (24) Fares Sayegh, SVP Supply Chain Europe & Global Supply Network Operations, Procter & Gamble
25 (-) Sabine Simeon-Aissaoui, Head of Supply Chain Europe, Schindler Group
26 (21) Roberto Canevari, Executive Vice President Supply Chain Europe, Unilever
27 (-) Isabelle Conrot, Head of Global Supply Chain Operations, Roche
28 (3) Volker Schmitz, Global Head of Supply Chain Operations, HP

Hall of Fame

Marc Engel, Chief Supply Chain Officer bij Unilever, is de eerste persoon die een plek verwerft in onze Hall of Fame. Dit als erkenning voor het feit dat hij twee jaar lang (in 2017 en 2018) de nr. 1 executive is geweest.
Carsten Rasmussen, Chief Operation Officer bij de Lego Group, is de tweede persoon in onze Hall of Fame. Rasmussen was de winnaar van de editie van 2019.