Eline Oudenbroek: matriarch van de Nederlandse supply chain

Eline Oudenbroek

Eline Oudenbroek, Vice President Supply Chain/Operations EMEA bij de internationale producent van tapijttegels Interface, gaat dit jaar aan kop bij de Top 26 Supply Chain Director Nederland. Martijn Lofvers van Supply Chain Media maakte de jaarlijkse ranglijst bekend aan het einde van het SCM Directors Event in Amsterdam. Hij betitelde Oudenbroek als ‘de matriarch van de Nederlandse supply chain’.

Met die omschrijving van Eline Oudenbroek verwees Lofvers naar de presentatie van keynote-spreker Marco Schreurs over ‘high performance-organisaties’ (HPO’s). Schreurs, vooraanstaand expert op het gebied van HPO en tevens amateurbioloog, vertelde dat een ervaren vrouwtjesolifant, de matriarch, de kudde leidt. Net als de matriarch onder de olifanten toont Oudenbroek zich volgens de jury betrouwbaar en besluitvaardig, is ze vol zelfvertrouwen, een goed rolmodel en bovendien een uitstekend coach.

Eline Oudenbroek is bij Interface verantwoordelijk voor de hele supply chain in Europa, van R&D en inkoop tot productie en logistiek. Interface heeft in deze regio twee fabrieken, een in Scherpenzeel en een in Noord-Ierland. Oudenbroek benadrukte dat de Climate Take Back-missie van Interface, gericht op het omkeren van de opwarming van de aarde door CO2 als grondstof te gebruiken, een enorme impact heeft op de supply chain. Onder haar leiderschap heeft het bedrijf ongekende stappen gezet bij het reduceren van CO2.

Met het winnen van de titel volgt Oudenbroek Martijn Bonte, de COO van Kramp, op. De nummer 2 van de ranglijst is net als vorig jaar Aron Waas, Chief Supply Chain Officer van Royal Boon Edam, de Nederlandse producent van toegangspoorten. Danny van der Ster, Vice President & Head of Logistics bij de internationale producent van deurbeveiliging Assa Abloy, neemt de derde plaats in. Hoogste nieuwkomer in deze ranglijst is John Tros, Senior Vice President Operations van BME, distributeur van bouwmaterialen; hij komt binnen op de zesde plek.

Selectiecriteria

De Top 26 is een initiatief van Supply Chain Media in samenwerking met Inspired-Search en adviesbureau IG&H. Dit adviesbureau heeft voor de financiële analyse gekeken naar de omzet- en winstgroei sinds 2019 en het gewogen gemiddelde van de Return on Capital Employed (ROCE) over de afgelopen drie jaar. ‘In de Top 26 zien we dit jaar vooral dat producenten van consumentengoederen goed zijn vertegenwoordigd, gevolgd door maakindustrie en groothandel. De retail lijkt het wat dat betreft afgelopen jaar lastiger te hebben gehad en is duidelijk minder vertegenwoordigd’, stelt Jasper van Rijn van IG&H.

Inspired-Search heeft gekeken naar de persoonlijke ‘span of control’ van de supply chain-directeuren: vallen de functies planning, inkoop, productie en logistiek allemaal onder hun verantwoordelijkheid? Verder telt voor de verantwoordelijkheid de geografische scope (van Nederland, de Benelux, heel Europa of zelfs wereldwijd) mee in deze score. Tenslotte is het aantal medewerkers dat direct en indirect aan de supply chain-directeur rapporteert indicatief voor zijn of haar verantwoordelijkheid.

Tot slot weegt ook de persoonlijke zichtbaarheid van de supply chain-directeur voor de buitenwereld mee in de beoordeling. Daarvoor analyseerde een data scientist van IG&H berichten op internet en profielen op LinkedIn. Supply Chain Magazine vroeg bovendien collega-directeuren de kandidatenlijst op volgorde van hun persoonlijke voorkeur te zetten. De opstellers van de ranglijst brachten ook hun eigen stemmen uit op basis van recente interviews met de supply chain-directeuren én een persoonlijke inschatting.

Ranglijst Top 26 Supply Chain Director Nederland 2024 (2023)

 1. (3)       Eline Oudenbroek, VP Supply Chain/Operations EMEA van Interface
 2. (2)       Aron Waas, Chief Supply Chain Officer van Royal Boon Edam
 3. (16)     Danny van der Ster, Vice President & Head of Logistics van Assa Abloy
 4. (19)     Michiel van Veen, CSCO van Quooker
 5. (5)       Karel de Jong, Directeur Supply Chain van Jumbo Supermarkten
 6. (-)        John Tros, Senior Vice President Operations van BME
 7. (4)       Mark Hoppenbrouwers, Supply Chain Director van Rituals
 8. (9)       Wybe Jan Bleeker, Supply Chain Director van Picnic
 9. (13)     Pauline Vink, VP Global Supply Chain van Corbion
 10. (-)       Janco van der Heiden, Vice President Operations van Pon.bike
 11. (-)        Robert Stouwdam, Global Director Operations van Aalberts
 12. (6)       Stan Bijsterveld, Director Global Supply Chain van IMCD Group
 13. (8)       Kees-Jan van Wees, Chief Supply Chain Officer van Zeelandia
 14. (-)        Elle Dings, Integrated Supply Chain Leader AUT EMEA van TE Connectivity
 15. (22)     Willem Verbakel, COO van Nature’s Pride
 16. (25)     Paul de Ridder, Director Supply Chain EMEA van Belden
 17. (18)     Jan-Ton Prinsze, SVP Business Operations van Canon
 18. (-)        Johan Bongers, Integrated Supply Chain Director van Royal Agrifirm Group
 19. (-)        Yvette Heijwegen, Supply Chain Director Health & Beauty van AS Watson
 20. (20)     Stijn Sweere, Global SC Director van Kerry
 21. (-)        Bert Pierik, Director Supply Chain Management van Avebe
 22. (24)     Bas van Winden, Supply Chain Director Europe van AAK
 23. (-)        Hans Omvlee, Supply Chain Director van Aviko
 24. (23)     Peter Couwels, Director Operations van Koppert
 25. (16)    Marloes Blaauw, Supply Chain Director van Safescan
 26. (12)    Henk-Jan Groeneveld, Supply Chain Director van Rexel Nederland