Jeroen Both (Accell) verkozen tot beste SCM Director van Nederland

Jeroen Both

Jeroen Both van fietsenfabrikant Accell is uitgeroepen tot beste Nederlandse supply chain-directeur. De nummer 1 van de nieuwe Top 26 SCM Directors Nederland werd op 17 juni bij evenementenlocatie Kleurstoff in Amsterdam bekendgemaakt tijdens een inspirerend – en warm! – SCM Directors Event. Voor Joost Bous van Action was er een mooie tweede plaats; Karel de Jong van Jumbo Supermarkten werd derde.

Jeroen Both (rechts op de foto) toonde zich zeer verrast over zijn plek op nummer 1. Een week geleden wist hij nog niet eens van het bestaan van de Top 26, meldde hij enigszins beduusd. Both is sinds 2015 bij Accell in dienst, als Chief Supply Chain Officer. Accell Group, met hoofdkantoor in Heerenveen, is fabrikant van fietsmerken als Batavus, Haibike, Ghost, Lapierre, Koga, Raleigh, Sparta en bakfietsenmerken Babboe en Carqon.

Het bedrijf is in Europa marktleider in e-bikes en de nummer 2 in fietsonderdelen en accessoires. Tot enkele jaren geleden opereerden de merken autonoom. Accell zag in dat het daarmee zowel marketingtechnisch als in de supply chain kansen liet liggen en stak vanaf 2015 in op integratie. Een operatie die aan de supply chain-kant door Both wordt geleid. De voortreffelijke manier waarop hij dat doet, bezorgde hem gisteren het predikaat van beste SCM Director Nederland.

Eerste editie Top 26 SCM Directors Nederland

Door de coronapandemie is het strategisch belang van supply chain management meer dan ooit duidelijk geworden, ook voor bedrijven in Nederland. Daarom stelden Supply Chain Media, Inspired-Search en BLMC dit jaar voor het eerst de jaarlijkse ranglijst Top 26 SCM Directors Nederland samen. Op basis van financiële resultaten, persoonlijke verantwoordelijkheden, zichtbaarheid en stemmen van vakgenoten werden de 26 best presterende supply chain-directeuren van Nederland gerangschikt.

De ranglijst werd opgesteld in navolging van de Top 28 Supply Chain Executives Europe. Supply Chain Media stelt deze lijst jaarlijks samen, daarbij geholpen door Inspired-Search. De Nederlandse versie is volgens initiatiefnemer Martijn Lofvers (foto, links) een teken dat het vakgebied van supply chain management in ons land volwassen is geworden. Ook zijn de persoonlijke prestaties van directeuren inmiddels goed meetbaar. De Top 26 SCM Directors Nederland vervangt daarmee de verkiezing van de Supply Chain Professional van het Jaar.

Onderbouwing Top 26

De onderbouwing van de Top 26 bestaat uit vier onderdelen. Het eerste onderdeel is een financiële analyse van het bedrijf of de divisie van de bewuste supply chain-directeur. BLMC kijkt hiervoor naar de omzetgroei, de omloopsnelheid van voorraden, de cash-conversie en de Return On Capital Employed. Inspired-Search onderzoekt voor het tweede onderdeel de persoonlijke verantwoordelijkheid van de zestig kandidaten, hun span of control, de geografische scope, de complexiteit van organisatie en supply chains, alsmede de supply chain-volwassenheid.

Het derde onderdeel betreft de persoonlijke zichtbaarheid van een supply chain-directeur in de vorm van gepubliceerde interviews, publieke presentaties, gastcolleges en LinkedIn-profiel en -activiteit. Supply Chain Media voert dit onderdeel uit, net als de zogenaamde peer voting door Nederlandse professoren en eerdere deelnemers aan de verkiezing van de Supply Chain Professional. De financiële analyse en de persoonlijke verantwoordelijkheid tellen elk voor 30 procent mee in de totaalscore; de persoonlijke zichtbaarheid en de peer voting wegen elk voor 20 procent mee in het eindresultaat.

Vereisten supply chain-directeuren

Om in aanmerking te komen voor de Top 26 moet een supply chain-directeur in Nederland werken en de Nederlandse taal spreken. Hij of zij is in ieder geval minstens een jaar in vaste dienst bij een bedrijf in industrie, groothandel, retail of e-commerce met een jaaromzet van minimaal €50 miljoen. De geografische verantwoordelijkheid kan wereldwijd zijn voor supply chain-directeuren bij bedrijven met een omzet van maximaal €2,5 miljard. Supply chain executives bij grotere bedrijven komen in aanmerking voor de Top 28 Supply Chain Executives Europe.

Top 26 SCM Directors Nederland 2021

 1. Jeroen Both, Chief Supply Chain Officer, Accell
 2. Joost Bous, Supply Chain Director, Action
 3. Karel de Jong, Directeur Supply Chain, Jumbo Supermarkten
 4. Willemien Broeders, Supply Chain Director, Perfetti Van Melle
 5. Frans Pannekoek, Head of Operations, Tony’s Chocolonely
 6. Stan Bijsterveld, Director Global Supply Chain, IMCD Group
 7. Antoine Leclercq, VP Procurement & Global SCM, Ampleon
 8. Mark Hoppenbrouwers, Supply Chain Director, Rituals
 9. Aron Waas, Global Supply Chain Director, Royal Boon Edam International
 10. Arthur van Och, Supply Chain Director, ForFarmers
 11. Gerrit Buitenhuis, Directeur Supply Chain, Sligro Food Group
 12. Wybe Jan Bleeker, Supply Chain Director, Picnic
 13. Michiel van Veen, Director Supply Chain & Operations, Royal Lemkes
 14. Gerco Oosterink, Director Operations & Supply Chain, Koninklijke Gazelle
 15. Remco van Haastrecht, Directeur Supply Chain, Eriks
 16. Diederik Schneemann, Director Supply Chain & Purchasing, Mustad
 17. Sarah Mozes, Supply Chain Director, Ace & Tate
 18. Martijn Derks, Supply Chain Director, Mars Veghel
 19. Elle Dings, Vice President Supply Chain, Lumileds
 20. Bart Schoonderwoerd, Logistics Director, Technische Unie
 21. Willem Verbakel, Chief Operations Officer, Nature’s Pride
 22. Edwin de Jonge, Director Site Operations, Avebe
 23. Teun van Boeckel, Supply Chain Director, Swiss Sense
 24. Pim Pilon, Supply Chain Director, Vivera
 25. Paul de Ridder, Director Supply Chain EMEA, Belden
 26. Gert-Jan Janssen Reinen, Supply Chain Director, Aviko