Slimme container op wereldreis om data te verzamelen

slimme container

Een ‘slimme’ zeecontainer – Container 42 – is op 24 mei vanuit de Rotterdamse haven vertrokken voor een twee jaar durende reis om de wereld. Doel: het verzamelen van data. Met de op deze manier verzamelde gegevens hoopt het Havenbedrijf Rotterdam de dienstverlening te kunnen optimaliseren.

Container 42 is uitgerust met sensoren en communicatietechnologie en meet tijdens zijn reis over de wereld vibratie, helling, positie, geluid, luchtvervuiling, vochtigheid en temperatuur. Ook is de zeecontainer uitgerust met zonnepanelen om te zien hoeveel energie er tijdens de reis geoogst kan worden.

De op deze manier door de container verzamelde data geven inzicht in de uitdagingen in transport en logistiek. Ook dragen ze bij aan de ontwikkeling van een ‘digital twin’ van de haven: een digitale representatie van de fysieke haven. Het huidige Internet of Things-platform van het Havenbedrijf Rotterdam legt hiervoor de basis.

Via dit cloud-platform verzamelt en verwerkt het Havenbedrijf data afkomstig van sensoren in de haven. Zo komt er real-time informatie binnen over onder meer infrastructuur, water en lucht en kan de Rotterdamse haven de dienstverlening verder verbeteren. Digitalisering moet zo leiden tot een nog veiligere en snellere doorvoer. Ook stelt het Rotterdam in staat op termijn autonome schepen in de haven te verwelkomen.

Slimme container op Transport Logistic 2019

De container maakt begin juni een eerste stop in München en is daar van 4 tot en met 7 juni te bezichtigen tijdens de beurs Transport Logistic 2019 (TLM). Voor het initiatief Container 42 werken Havenbedrijf Rotterdam, IBM, Cisco, Esri, Axians, Intel, HyET Solar, Van Donge & de Roo, Awake.ai, Betta Batteries, Simwave, Advanced Mobility Services, Kalmar en Shipping Technology intensief samen.