Silicon-sur-Seine

mierenhoop

Heeft investeren in technologische start-ups op dit moment nog wel een toekomst? In de Amerikaanse financiële media gaan de alarmbellen af nu de investeringen in Silicon Valley in het laatste kwartaal van 2022 met 25 procent zijn gedaald naar 7,2 miljard dollar, het niveau van coronajaar 2020.

Ook in Europa daalde de zogenaamde ‘seed funding’ in start-ups het afgelopen half jaar, maar minder dramatisch dan in de VS. Deze dalingen zijn heel begrijpelijk gezien de stijgingen van de rente na de start van de oorlog in Oekraïne, waardoor spotgoedkoop geld lenen voorbij is en investeringen een duidelijk zicht op rendement moeten opleveren.

Mijn persoonlijke ervaring van de afgelopen maand geeft mij juist een compleet ander beeld van de situatie van start-ups. Maar ik kijk dan ook specifiek naar start-ups en scale-ups met digitale oplossingen voor de supply chain. In verschillende calls kreeg ik zeer concrete plannen te horen van investeerders in Duitsland en Frankrijk om dit jaar een investeringsfonds specifiek voor supply chain start-ups te lanceren. Eén fonds gaat zich richten op ‘pre-seed’-investeringen in zeer jonge start-ups, terwijl het andere zich focust op scale-ups.

Positief gevoel over opkomende softwareleveranciers

Ook een zakentrip naar Parijs begin januari heeft me een zeer positief gevoel gegeven over opkomende jonge softwareleveranciers met innovatieve oplossingen voor de supply chain. Wakeo biedt niet alleen real-time multimodale transport visibility op een zeer gedetailleerd niveau wereldwijd, maar koppelt hieraan ook de CO2-footprint van individuele zendingen. Colibri heeft een betaalbare oplossing voor Sales & Operations Planning in de cloud ontwikkeld, met naast Demand en Supply Planning ook een module voor strategische planning om het bedienen van nieuwe markten te simuleren.

En Flowlity, winnaar van onze Europese supply chain start-up contest in 2020, gaat met de nieuwe module Resilience Planning serieus de concurrentie aan met grote Noord-Amerikaanse spelers als Blue Yonder, o9 Solutions, E2Open en Kinaxis. Ook mijn eigen research voor de zesde versie van de Maturity Matrix Supply Chain Start-ups Europe laat duidelijk interessante investeringsmogelijkheden zien in een Silicon Valley aan de Seine, maar ook aan de Theems, de Havel, de Donau en de Amstel.

Martijn Lofvers, Chief Trendwatcher Supply Chain Media
martijn.lofvers@supplychainmedia.nl