Scania schrapt 5000 banen vanwege coronacrisis

trucks

Vrachtwagenbouwer Scania heeft deze week aangekondigd wereldwijd zo’n 5000 banen te gaan schrappen. De Zweedse onderneming voorziet een stagnatie van de vraag als gevolg van de coronacrisis. Scania heeft in Nederland fabrieken in Zwolle en Meppel.

‘Onze inschatting is dat het lang zal duren voordat de marktvraag het niveau van vóór de crisis weer bereikt en dat we daarom de organisatie al dit jaar moeten aanpassen aan de nieuwe situatie’, meldt CEO Henrik Henriksson van Scania. Scania heeft in totaal circa 50.000 werknemers. Daarvan werken er zo’n 3000 in Nederland, verspreid over twee fabrieken en veertig verkoopvestigingen.

Bij de vrachtwagenfabrikant ontstonden door de virusuitbraak ook productieproblemen toen toeleveranciers bepaalde onderdelen niet meer konden leveren. Als gevolg daarvan moest het bedrijf in maart door heel Europa fabrieken sluiten. Ook de vestigingen in Zwolle en Meppel gingen toen dicht; in april werd de vrachtwagenproductie daar weer opgestart.

Veel functies op hoofdkantoor Scania verdwijnen

Van de banen die op de tocht staan, zijn er maximaal duizend functies op het hoofdkantoor in Zweden. Met name medewerkers in verkoop, dienstverlening en onderzoek zijn door de coronacrisis minder nodig. In de fabrieken zullen vooral werknemers met tijdelijke contracten hun baan verliezen. Overigens zouden er volgens Henriksson zonder de noodsteun van de overheid op termijn nog meer banen komen te vervallen.