Proef IPP en Uber Freight om aantal lege vrachtritten te verminderen

goederenvervoer

IPP Benelux, een van Europa’s toonaangevende poolers van duurzame houten pallets en kisten, werkt met Uber Freight aan het terugdringen van het aantal lege vrachtritten in Nederland. De proef met de nieuwe vrachtdivisie van het digitale platform Uber moet uiteindelijk leiden tot een lagere CO2-uitstoot. Als de pilot met IPP succesvol blijkt, kan de samenwerking worden uitgebreid naar het Pallet Return System (PRS) en andere Europese landen.

Na het opbouwen van een netwerk van leveranciers die de vrachten vervoeren, koos Uber Freight voor een proef met IPP Benelux om optimaal te kunnen voldoen aan de vervoerseisen van verladers. IPP, onderdeel van de Faber Halbertsma Group, werkt nauw samen met leveranciers als Uber Freight om het aantal benodigde voertuigen en kilometers voor ophalen, terugbrengen en herstel te minimaliseren. Efficiënter gebruik van het materieel leidt zo tot minder uitstoot van CO2.

Efficiënte ladingstromen

‘We willen onze ladingstromen zo efficiënt mogelijk laten verlopen’, meldt Mark Hulland, operations manager van IPP Benelux. ‘In de laatste week van juni zijn we gestart met routes op basis van de regelmaat die zij voorkomen. We verhogen geleidelijk het volume op deze ritten en helpen Uber met hun benchmark door ook moeilijke routes in hun netwerk te gebruiken. We maken met onze ladingen gebruik van routes waar sommige van de transporteurs mee worstelen. Dat is een win-winsituatie.’

Iedere kilometer telt

‘Het is een goede match’, zegt Dan Buczkowski, verantwoordelijk voor uitbreiding van Uber Freight in Europa, over de samenwerking met IPP Benelux. ‘Samen met partners als IPP gaan we de belangrijkste uitdagingen op de markt van vrachtvervoer aan. Elke kilometer telt, het gaat om efficiëntie. Wij bouwen de technologie waarmee verladers hun vracht probleemloos en realtime kunnen laten transporteren met een nog niet eerder vertoonde transparantie en betrouwbaarheid.’

IPP is naar eigen zeggen overigens de enige palletpooler die in staat is zijn eigen producten te produceren, op te halen, te herstellen en te retourneren.