Picnic rust bezorgwagentjes uit met zonnepanelen

Picnic

Online supermarkt Picnic gaat zijn bezorgwagentjes uitrusten met zonnepanelen. De panelen komen op de daken van de elektrische karretjes. Het initiatief past in het beleid van de websuper om zo duurzaam mogelijk te bezorgen.

‘Picnic Solar’ start met een pilot in de steden Utrecht, Amersfoort en Den Haag met één met een zonnepaneel uitgerust bezorgwagentje per stad. Als de pilot positief verloopt, wordt een groter deel van de vloot van 800 elektrische bezorgautootjes van zonnepanelen voorzien. Picnic toont zich hiermee opnieuw een innovator op het gebied van duurzaamheid in Europa.

Picnic-bezorging op zonne-energie

‘Picnic bezorgt de boodschappen al vanaf dag één volledig elektrisch’, aldus Frederik Nieuwenhuys, medeoprichter van Picnic. ‘We zijn continu op zoek naar nieuwe mogelijkheden in energievoorziening en willen zo slim mogelijk omgaan met laadinfrastructuur en energie uit het publieke net. Met onze oplossing kunnen we het energieverbruik verlagen en hebben we juist in de zonnige, warme perioden van het jaar toegang tot extra energie. Daarmee kunnen we niet alleen extra bezorgingen doen, maar ook de boodschappen van onze klanten optimaal gekoeld aan de deur bezorgen.’

Volgens Nieuwenhuys telt de batterij van een Picnic-autootje 12 kWh. ‘Op een zonnige dag brengen de zonnepanelen zo’n 3,5 kWh op. Dat betekent dat één wagentje uitgerust met een zonnepaneel op het dak tot wel 25 extra bezorgingen kan doen. Een enorme winst.’ Picnic Solar wordt gerealiseerd in samenwerking met Wattlab, een ontwikkelaar van toepassingen van zonne-energie. Wattlab ondersteunt Picnic met het installeren en verder optimaliseren van de zonnepanelen.

Smart Grid

In Rotterdam en Zaandam heeft de online supermarkt momenteel ook al een pilot lopen met een zogenaamde Smart Grid, een innovatief energienetwerk dat vraag en aanbod van stroom optimaal op elkaar afstemt. Het gaat hierbij volgens Picnic om de grootste proef ooit in Europa waarbij elektrische bezorgwagentjes worden uitgerust met slimme technologie. Hiermee kan zowel energie worden opgeslagen wanneer deze goedkoop en duurzaam voorradig is, alsook worden afgegeven als daar behoefte aan is.

De innovatieve websuper ontwikkelt hiervoor samen met technisch dienstverlener en energiebedrijf Engie en Dexter Energy Services een netwerk dat bestaat uit zonnepanelen, (stationaire) batterijen voor opslag van energie in de distributiecentra en bi-directionele laadtechnologie in de elektrische bezorgauto’s. Overigens had Nederland eerder dit jaar de primeur van de Lightyear One, een prototype van een met zonnepanelen uitgeruste elektrische personenauto die volgend jaar in productie wordt genomen.