Pakketbezorgers PostNL dreigen met acties tijdens sinterklaas

milieuvriendelijke bezorgservice

De pakketbezorgers in ons land dreigen actie te gaan voeren tegen PostNL uit onvrede over de bezorgtarieven. Die acties zouden er wel eens toe kunnen leiden dat tijdens de drukke sinterklaastijd pakketjes te laat bezorgd gaan worden.

Hoewel de pakketmarkt al jaren explosief groeit, blijven de tarieven zo laag dat ondernemers moeite hebben om het hoofd boven water te houden, liet voorzitter Willem Snel van de Belangenvereniging voor Pakketdistributie BVPD eerder al weten. Snel zat deze maand met de directie van PostNL om de tafel om betere voorwaarden te bespreken, maar de onderhandelingen hadden niet het gewenste resultaat.

Volgens Snel nemen de pakketvolumes de laatste jaren enorm toe, maar stijgen de tarieven niet mee. Dat leidde de afgelopen tijd al tot vijf faillissementen, en hij verwacht dat er bij ongewijzigde tarieven gauw meer zullen volgen. Het door PostNL gedane eindbod werd volgens hem door de achterban unaniem verworpen. ‘We zaten heel ver uit elkaar’, aldus Snel.

Pakjes als de Sint alweer vertrokken is

De decemberdrukte zorgt gewoonlijk voor veel omzet bij PostNL. ‘Nu er voor de enorme najaarsdrukte met Sinterklaas, Kerst en Nieuwjaar geen eerlijk tarief komt, gaan 150 leden en hun 2500 werknemers over tot stiptheidsacties’, meldt Snel in een persbericht. Dat zou kunnen betekenen dat cadeautjes voor Pakjesavond mogelijk pas komen ‘als de Sint alweer vertrokken is’.

Eerder liet het BVPD-boegbeeld al weten dat wie netjes volgens de cao overuren en zaterdagtoeslag betaalt ‘langzaam leegloopt’. Onderzoek van de FNV wees echter uit dat veel pakketbezorgers zich niet aan de cao houden. De bezorgbedrijven erkennen dat, maar leggen de schuld bij PostNL. Volgens hen zijn de tarieven voor de onderaannemers niet toereikend voor een gezonde bedrijfsvoering.

PostNL: reëel en concurrerend tarief

PostNL, verreweg de grootste opdrachtgever in de pakketbranche, laat zelf weten een reëel en concurrerend tarief te betalen. ‘In de afgelopen tweeënhalf jaar is ons tariefmodel voor ondernemers met meer dan 14 procent gestegen.’ Overigens is de BVPD momenteel ook in onderhandeling met pakketdienst DHL. En ook GLS en DPD kunnen binnenkort een uitnodiging van de pakketbezorgers verwachten.