Pakketbezorgers in actie voor betere tarieven
Pakketbezorgers kondigen acties aan. Hoewel de pakketmarkt al jaren explosief groeit, blijven de tarieven zo laag dat ondernemers moeite hebben het hoofd boven water te houden. Mochten PostNL, DPD, GLS en DHL loonsverhogingen blijven weigeren, dan volgen er acties. Dat meldt voorzitter Willem Snel van de Belangenvereniging voor Pakketdistributie (BVPD) in het FD.
Snel zit deze week met de directie van PostNL om de tafel om te onderhandelen over betere voorwaarden. ‘Wij zitten nu gevangen tussen twee kwaden: wie netjes volgens de cao overuren en zaterdagtoeslag betaalt, loopt langzaam leeg. Dat doet ongeveer 15 procent van onze branche. De grens is bereikt’, aldus het brancheboegbeeld in het FD. En dat terwijl de pakketmarkt explosief groeit. Overigens wees onderzoek van de FNV uit dat een groot deel van de bezorgbranche de cao niet volgt.
De belangenvereniging – met een achterban van 150 bezorgbedrijven en 2500 werknemers – heeft lang de publiciteit gemeden uit angst opdrachtgevers kwijt te raken. Snel: ‘Als je een grote mond had, kreeg je al gauw te horen: voor jou vijf anderen.’ Het wordt echter steeds moeilijker chauffeurs te vinden. En met de drukke decembermaand voor de deur valt een bevriezing van de prijzen voor de grote pakketvervoerders niet meer vol te houden, meent hij.
Pakketbezorgers ‘dupe van flutprijzen CoolBlue en Bol.com’
Gehoopt wordt op een snelle doorbraak, omdat het water de bezorgers aan de lippen staat. Volgens Snel zijn de afgelopen tijd al vijf faillissementen uitgesproken in zijn branche, en hij verwacht dat er bij ongewijzigde tarieven snel meer zullen volgen. Ondanks de sterke groei van de markt wordt het voor de bezorgers steeds moeilijker een gezond bedrijf te runnen. ‘Je omzet kan wel stijgen, maar je verdient niets’, vat Snel het samen. ‘Wij moeten niet de dupe worden van de flutprijzen die PostNL ophaalt bij CoolBlue en Bol.com.’