Covid-19 katalysator voor toepassing IoT in transport en logistiek

IoT

Covid-19 fungeerde als een katalysator voor de toepassing van het Internet of Things (IoT) in de transport- en logistieke sector. In reactie op de pandemie heeft 90 procent van de transportbedrijven en logistiek dienstverleners de inzet van via internet te volgen tags dan ook versneld of is van plan dit te doen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Inmarsat, wereldleider in mobiele satellietcommunicatie.

Volgens het onderzoek heeft de adoptie van het Internet of Things tussen 2020 en 2021 een enorme vooruitgang laten zien. 72 procent van de respondenten in transport en logistiek heeft nu ten minste één IoT-project volledig geïmplementeerd. De resterende 28 procent die nog geen gebruik heeft gemaakt van het IoT in welke vorm dan ook, is dit momenteel allemaal aan het uitproberen of is van plan in de komende twee jaar ten minste één IoT-project in te voeren of te testen.

Nog eens 90 procent van de respondenten gaf aan dat zij het IoT versneld hebben ingevoerd of van plan zijn dit te doen als reactie op de uitdagingen in verband met Covid-19. Van hen heeft 49 procent de invoering van het IoT al versneld als reactie op de pandemie, tegenover 28 procent die dit in de komende twaalf maanden zal doen en 13 procent die dit ná de komende twaalf maanden in gang zet.

Verband tussen IoT en bedrijfscontinuïteit tijdens pandemie

De 49 procent die de invoering van het Internet of Things versnelde, geeft minder vaak aan dat Covid-19 een negatieve invloed heeft gehad op hun operationele capaciteit. Dat toont aan dat er een verband bestaat tussen het IoT en de bedrijfscontinuïteit tijdens de pandemie. Bovendien gaf meer dan de helft (52 procent) van de respondenten in de sector aan dat zakelijke en operationele uitdagingen in verband met Covid-19 het belang van IoT benadrukten.

‘Ondanks de aanzienlijke uitdagingen voor de sector veroorzaakt door Covid-19, maakt ons onderzoek duidelijk dat IoT-gegevens een vitale rol hebben gespeeld in het ondersteunen van organisatorische efficiëntie in onder druk staande supply chains’, zegt Steven Tompkins, directeur marktontwikkeling bij Inmarsat. ‘De bevindingen tonen aan dat de transport- en logistieke sector digitalisering omarmt en de adoptie van IoT en andere Industrie 4.0-technologieën versnelt om ervoor te zorgen dat de logistieke netwerken van morgen zowel efficiënt als duurzaam zijn.’

Uitdagingen

Mike Carter, President van Inmarsat Enterprise, tekent daarbij aan: ‘Hoewel onze bevindingen erop wijzen dat het IoT de efficiëntie, duurzaamheid en veiligheid in de wereldwijde supply chains aanzienlijk verbetert, zijn er gebieden waarop organisaties verbeteringen kunnen doorvoeren om optimaal te profiteren van de technologie. Connectiviteit, gegevensbeheer, tekort aan vaardigheden, veiligheidsrisico’s en investeringsniveaus blijven uitdagingen nu de productie- en toeleveringsketens wereldwijd steeds meer gedigitaliseerd worden en met elkaar verweven raken.’