Miljardeninvestering in robotisering China

Chinese overheden trekken miljarden uit om een technologische sprong voorwaarts te maken. Het resultaat is dat sinds 2014 meer dan 3000 robotmakers het levenslicht zagen. Van verschillende zijden wordt nu echter gewaarschuwd voor het gevaar van overcapaciteit op de Chinese robotmarkt, meldt het FD van 23 december 2016.

Nu bedrijven er steeds vaker voor kiezen hun arbeidsintensieve activiteiten naar Zuidoost-Azië verplaatsen, is robotisering een belangrijk strategisch instrument dat het behoud van bedrijvigheid in China veilig moet stellen. Op tal van plekken in het land duiken dan ook robot-industrieparken op. De provincie Guangdong alleen al stak bijvoorbeeld de afgelopen twee jaar zo’n 7,5 miljard euro in robottechnologie.

De Chinese robotmakers verkochten afgelopen jaar samen een recordaantal van 80.000 robots, berekende de Chinese brancheorganisatie van de robotindustrie. De robots worden ingezet om het werk van fabrieksarbeiders over te nemen en verrichten hun werkzaamheden een stuk goedkoper. In de Chinese fabrieken steeg het gemiddelde salaris van productiemedewerkers de afgelopen tien jaar namelijk met 251 procent.

Keerzijde

Daarmee is ook direct de keerzijde van de automatiseringsgolf duidelijk. De Chinese regering ontleent haar legitimiteit aan economische vooruitgang en daarmee dus ook aan werkgelegenheid. Robots nemen nu echter veelvuldig de plaats in van de zwaksten op de arbeidsmarkt. Zo ook in Guangdong, waar de productiehallen zijn gevuld met migrantarbeiders die doorgaans ongeschoold zijn.

In Huizhou, een stad nabij Hongkong, heeft Samsung zijn grootste productiefaciliteit; Apple bouwt hier 70 procent van al zijn touchscreens. Burgemeester Mai Jiamen zegt te verwachten dat een verdere groei van het toerisme, de logistiek en de financiële dienstverlening de werkgelegenheid op peil zullen houden. ‘De dienstensector heeft de toekomst, en blijft zich ook goed ontwikkelen.’

Overcapaciteit op robotmarkt

Diverse denktanks waarschuwen echter voor het gevaar van overcapaciteit op de Chinese robotmarkt. ‘Subsidies kunnen leiden tot dezelfde problemen die we eerder in de staal- en kolenindustrie hebben gezien’, schrijven bijvoorbeeld onderzoekers van het Duitse Merics in een recent gepubliceerd rapport. En ook de Chinese minister van industrie en informatietechnologie maakt zich zorgen. Hij vreest dat op veel plekken hetzelfde wiel wordt uitgevonden.