McKinsey: robots nemen alleen taken over, geen banen

robot

Robots nemen straks niet hele banen van mensen over, maar een deel van hun taken. Dat schrijft onderzoeksbureau McKinsey in een nieuw rapport over werk: ‘A future that works. Automation, employment and productivity’. Het FD van 30 januari 2017 bericht erover.

Volgens het rapport van McKinsey kan de helft van al het werk dat nu nog door mensen wordt gedaan, halverwege de eeuw door robots zijn overgenomen. De rapporteurs maken hierbij wel onderscheid tussen banen en taken. Zo gaan er volgens hen niet zozeer banen verloren, maar verdwijnen er in elke baan taken. De ene baan leent zich ook veel meer voor robotisering dan de andere.

McKinsey maakt onderscheid per beroepsgroep. Volgens het internationale adviesbureau zal een werknemer in de foodservice de robot het meest tegenkomen, omdat 48 procent van het werk in die sector voorspelbaar fysiek werk is en dus het makkelijkst te vervangen. Daarbij moet gedacht worden aan robots die hamburgers bakken bij McDonald’s of die pizza’s maken voor de supermarkt.

Sociale acceptatie

Op welke termijn de robots daadwerkelijk 50 procent van het werk overnemen, hangt met name af van de technische mogelijkheden. Ook zullen werkgevers de afweging maken of het lonend is om over te stappen op een digitale oplossing. Verder zijn er de wettelijke mogelijkheden die invloed hebben op de ontwikkeling. Hetzelfde geldt volgens McKinsey voor de sociale acceptatie.