Martijn Bonte (Kramp) nr. 1 in Top 26 SCM Directors

Martijn Bonte

Martijn Bonte, Chief Operating Officer bij technische groothandel Kramp, heeft dit jaar de topnotering bereikt in de Top 26 SCM Directors Nederland. Deze ranglijst, samengesteld door Supply Chain Media, Inspired-Search en KPMG, werd op 22 juni bekendgemaakt tijdens het SCM Directors Event in Amsterdam. Aron Waas van Royal Boon Edam (foto, derde van rechts) en Eline Oudenbroek (derde van links) van Interface eindigden respectievelijk op de tweede en derde plek.

Kramp levert via 24 verkoopkantoren en elf dc’s verspreid over Europa meer dan 500.000 artikelen direct uit voorraad. Ondanks de oorlog in Oekraïne en de effecten van kosten van de inflatie behaalde het concern vorig jaar een omzet van 1,1 miljard euro; een groei van 7,1 procent.

Martijn Bonte volgt als beste supply chain-directeur van Nederland Joost Bous op, de voormalige supply chain-directeur van Action. Bonte moest door een vertraagde vlucht helaas verstek laten gaan, maar Operations Director Benelux Marcel Walvoort (foto, midden) van Kramp nam de prijs voor hem in ontvangst. Tijdens zijn dankwoord benadrukte hij dat Bonte, naast een goede leider, een erg inspirerend persoon is. ‘Deze prijs overhandig ik met liefde aan hem.’

Derde editie Top 26 SCM Directors Nederland

Het strategisch belang van supply chain voor bedrijven is de afgelopen jaren heel duidelijk geworden door de coronapandemie, de oorlog in Oekraïne en de daaropvolgende stijgende inflatie. Gastspreker prof. dr. ir. Jan Rotmans, auteur van onder meer het boek ‘Omarm de Chaos’, benadrukte voorafgaand aan de bekendmaking van de Top 26 SCM Directors Nederland dat traditionele bedrijfsmodellen en structuren niet langer effectief zijn in de VUCA-wereld van vandaag. Hij stelde dat bedrijven die zich kunnen aanpassen aan de voortdurende veranderingen in hun omgeving, de grootste kans hebben om te slagen.

Methodiek samenstelling Top 26

De methodiek voor de Top 26 bestaat uit vier onderdelen. KPMG heeft voor het bedrijf of de divisie van de bewuste supply chain-directeur gekeken naar de omzet- en winstgroei, de Return on Capital Employed (ROCE) en de scores in duurzaamheid (ESG). Inspired-Search onderzocht voor het tweede onderdeel de persoonlijke verantwoordelijkheid van de zestig kandidaten, hun span of control, de geografische scope, de complexiteit en omvang van de organisatie en de supply chains, alsmede de supply chain-volwassenheid.

Het derde onderdeel betreft de persoonlijke zichtbaarheid van een supply chain-directeur in de vorm van gepubliceerde interviews, publieke presentaties, gastcolleges en LinkedIn-profiel en -activiteit. Supply Chain Media heeft dit onderdeel uitgevoerd, net als de zogenaamde peer voting door Nederlandse recruiters. De financiële analyse en de persoonlijke verantwoordelijkheid tellen elk voor 30 procent mee in de totaalscore; de persoonlijke zichtbaarheid en de peer voting wegen elk voor 20 procent mee in het eindresultaat.

Vereisten supply chain-directeuren

Om in aanmerking te komen voor de Top 26 moet een supply chain-directeur in Nederland werken en de Nederlandse taal spreken. Hij of zij is in ieder geval minstens een jaar in vaste dienst bij een bedrijf in industrie, groothandel, retail of e-commerce met een jaaromzet van minimaal € 50 miljoen. De geografische verantwoordelijkheid kan wereldwijd zijn voor supply chain-directeuren bij bedrijven met een omzet van maximaal € 2,5 miljard. Supply chain executives bij grotere bedrijven komen in aanmerking voor de jaarlijkse Top 28 Supply Chain Executives Europe.

Ranglijst Top 26 SCM Directors Nederland 2023 (2022)

1 (4)     Martijn Bonte, Chief Operating Officer van Kramp
2 (8)     Aron Waas, Chief Supply Chain Officer van Royal Boon Edam
3 (20)   Eline Oudenbroek, VP Supply Chain/Operations EMEA van Interface
4 (3)     Mark Hoppenbrouwers, Supply Chain Director van Rituals
5 (2)     Karel de Jong, Directeur Supply Chain van Jumbo Supermarkten
6 (14)   Stan Bijsterveld, Director Global Supply Chain van IMCD Group
7 (-)      Tanya Hené, Chief Operating Officer van Aviko
8 (17)   Kees-Jan van Wees, Chief Supply Chain Officer van Zeelandia
9 (10)   Wybe Jan Bleeker, Supply Chain Director van Picnic
10 (5)   Sarah Mozes, Vice President Operations van Ace & Tate
11 (12) Peter Meyer, Supply Chain Director Europe van Alliance Automotive
12 (19) Henk-Jan Groeneveld, Supply Chain Director van Rexel Nederland
13 (-)    Pauline Vink, VP Global Supply Chain van Corbion
14 (9)   Antoine Doppenberg, Managing Director Supply Chain NL van Aldi Holding
15 (16) Marloes Blaauw, Supply Chain Director van Safescan
16 (26) Danny van der Ster, EMEA Logistics & Supply Chain Excellence Director van Assa Abbloy
17 (-)    Reinier van Weelden, SCD Western Europe van Aalberts
18 (-)    Jan-Ton Prinsze, SVP Business Operations van Canon
19 (-)    Michiel van Veen, CSCO van Quooker
20 (-)    Stijn Sweere, Global Supply Chain Director van Kerry
21 (15) Arthur van Och, Supply Chain Director van ForFarmers
22 (-)    Willem Verbakel, COO van Nature’s Pride
23 (-)    Peter Couwels, Director Operations van Koppert
24 (24) Bas van Winden, Supply Chain Director Europe van AAK
25 (-)    Paul de Ridder, Director Supply Chain EMEA van Belden
26 (13) Joep Arts, Director Supply Chain van Intergamma