Managementboek: Wereld in transitie

Wereld in transitie

Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde en duurzaamheid aan de Erasmus Universiteit, begint zijn boek ‘Omarm de chaos’ met de chaostheorie die beschrijft dat chaos en onrust noodzakelijk zijn voor een transitie. Hij stelt dat we ons bevinden in een verandering van tijdperk waarin alles wat vanzelfsprekend is ter discussie staat.

Samen met coauteur Mischa Verheijden beschrijft Rotmans uitgebreid de verschillende transities van energie, onderwijs, zorg, voedselvoorzieningen, financiën, duurzaamheid, ruimte en democratie. Hoewel hij de verschillende fases en de volgorde van deze transities weergeeft, laat hij helaas na de onderlinge verbanden te duiden. Juist in de chaostheorie, met het Butterfly-effect als bekend fenomeen, is het noodzakelijk deze verbanden te doorgronden voor de komende veranderingen en de manieren om daarop te reageren.

Rotmans onderscheidt wel de zes types veranderaars: koplopers, verbinders, bouwers, slopers, kantelaars en volgers. Heel herkenbaar, maar niet bepaald praktische informatie om transities in gang te zetten of te versnellen. Eigenlijk had dit boek ‘Omarm de chaostheorie’ moeten heten, maar dan met de nodige uitleg wat managers en directeuren hiervan kunnen leren.

(Martijn Lofvers)

‘Omarm de chaos’ (2019), Jan Rotmans en Mischa Verheijden. Uitgeverij De Geus, 301 blz., €27,50

Wereld in transitie