Maakbedrijven aan de vooravond van een nieuwe industriële revolutie

maakbedrijven nieuwe industriële revolutie

Met zijn boek ‘Onze maakindustrie crasht’ geeft bedrijvendokter Gerard Ekhart productiebedrijven die nog geen plan voor een nieuwe, duurzame toekomst hebben gemaakt een keiharde wake-upcall. ‘Bedrijven lijken niet te beseffen dat hun producten en supply chains er binnen een paar jaar rigoureus anders uit moeten zien.’ Een belangrijke verantwoordelijkheid hierin ligt volgens hem bij de huidige generatie supply chain-directeuren. Voor hen is dit het moment om op te staan.

De meeste maakbedrijven in Nederland zijn momenteel zeer winstgevend, maar dat zal snel veranderen, waarschuwt Ekhart in zijn boek. Consumenten accepteren het niet langer dat productiebedrijven zoveel CO2 uitstoten, de aarde uitputten en vervuilende producten op de markt brengen. Hij maakt de vergelijking met Kodak, dat lange tijd vrolijk doorging met de productie van fotorolletjes terwijl de rest van de wereld de overstap maakte naar digitale fotografie. Bedrijven houden vast aan het maken van producten waaraan op korte termijn geen behoefte meer is.

‘Revitaliseer je onderneming’ is de ondertitel van zijn alarmerende boek. Ieder bedrijf moet zijn rol binnen de supply chain tegen het licht houden en voor zichzelf bedenken in welke behoefte het nu eigenlijk voorziet. Consumenten willen productoplossingen die circulair zijn en alleen nog betalen voor ‘gebruik’ in plaats van ‘bezit’. Proberen iets goedkoper te doen dan je concurrent is zinloos, er is altijd wel iemand die bereid is nog meer in z’n kosten te snijden dan jij. De echte waarde van jouw bedrijf zit in je menselijke talent en het innovatief vermogen om telkens nieuwe producten, processen en oplossingen te creëren.

Gerard Ekhart heeft in het verleden diverse hoge supply chain-functies vervuld bij bedrijven als Stork, Unilever en Wärtsilä. De complexe en versnipperde waardeketens die maakbedrijven afgelopen decennia hebben opgebouwd, zullen rigoureus op de schop moeten. Het is CO2-technisch niet meer uit te leggen dat je ongebreideld onderdelen uit China of andere landen laat komen terwijl je die met behulp van nieuwe technologie als 3D printing en robots net zo goed zelf kunt maken. Hij besteedt in zijn boek veel aandacht aan de vierde industriële revolutie – Internet of Things, geautomatiseerde productieprocessen, etcetera – maar voegt hier nadrukkelijk twee elementen aan toe: producten moeten circulair zijn en supply chains volledig klimaatneutraal. … … …

Verder lezen?

maakbedrijvenHet volledige 3-pagina-interview met Gerard Ekhart is exclusief te lezen voor (digitale) abonnees. Heb je al een abonnement? Log dan hier in.
>> https://www.supplychainmagazine.nl/magazines/

Nog geen abonnement en wel nieuwsgierig naar de rest van het verhaal? Neem nu een abonnement!
>>
https://shop.supplychainmedia.eu/product/digitaal/