Zaanstad krijgt testfabriek voor kledingrecycling

kledingrecycling

Het Britse bedrijf Worn Again is van plan in Zaanstad een kleinschalige fabriek voor kledingrecycling te vestigen. De fabriek – met showroom – zou uiterlijk in september 2020 operationeel moeten zijn. Worn Again heeft hiervoor een een intentieovereenkomst getekend met de gemeente Zaanstad.

Worn Again is erin geslaagd een unieke methode te ontwikkelden om afgedankt textiel te recyclen. Het materiaal wordt verwerkt tot cellulose en kunststof, waarvan vervolgens weer nieuwe garens gemaakt worden. Het bedrijf streeft ernaar een van de meest verontreinigende industrieën ter wereld te verduurzamen en de groeiende textielafvalberg aan te pakken.

Unieke werkwijze

‘We gaan in de Zaanstreek iets doen wat nog nooit eerder is gedaan’, meldt wethouder duurzaamheid en circulaire economie Sanna Munnikendam. ‘Worn Again heeft een wereldwijd unieke werkwijze en de bouw van een eerste, kleinschalige fabriek in Zaanstad kan internationale effecten hebben. Door anders met onze kleding en andere textiel om te gaan, kunnen we milieuverontreiniging voorkomen en duurzamer met onze omgeving omgaan. Dit is bovendien een volgende stap in het volledig sluitend maken van de textielketen’, aldus Munnikendam.

In een persbericht afficheert de gemeente Worn Again als ‘koploper als het gaat om het recyclen van kleding tot grondstoffen voor de textielindustrie’. Worn Again wil in Zaanstad de haalbaarheid testen van hun eerste fabriek. Het plan is om deze relatief kleinschalige fabriek te zijner tijd op dezelfde locatie op te schalen en wereldwijd circa veertig van deze productiefaciliteiten te realiseren.

Circulaire textielketen

De samenwerking wordt door Zaanstad gezien als een volgende stap naar een volledig circulaire textielketen. Afgedankt textiel wordt hierin in meerdere stappen tot nieuwe grondstoffen verwerkt om daarvan nieuwe textiele eindproducten van hoogwaardige kwaliteit te maken. Eerder ging Zaanstad al aan de slag met het Dutch Center for Circular Textiles (DCCT). Met de nieuwe plannen komt ook dit DCCT een stap dichterbij.