Investeerders belonen start-ups met een sterke visie op duurzaamheid

start-ups met een sterke visie op duurzaamheid

Early-stage investeerders belonen start-ups met een sterke visie op duurzaamheid, blijkt uit nieuw onderzoek van techgigant Amazon. Europese durf- en private equity-investeerders melden dat deze bedrijven een waardepremie van 15 procent kunnen krijgen. Dit biedt kansen voor ondernemers die duurzamere producten en bedrijven ontwikkelen. Start-ups met slechts een beperkte focus op duurzaamheid kunnen hun waardering juist tot 8 procent zien dalen.

In de afgelopen twaalf maanden heeft ruim twee derde van de beleggers (71%) meer details gevraagd over de duurzaamheidsprestaties van start-ups waarin zij investeren. Hierbij speelden persoonlijke waarden en de ESG-toezeggingen (Environmental, Sustainability and Governance) van hun eigen bedrijf een rol.

Meer dan de helft (52%) van de investeerders wees in de afgelopen twaalf maanden een investeringsmogelijkheid voor een start-up af vanwege zorgen over de duurzaamheid van het bedrijf. Gevraagd naar wat start-ups missen, noemen investeerders zorgen over de duurzaamheid van hun logistiek in de hele supply chain en verantwoorde afvalbeheerprocessen.

Zeven op de tien investeerders geven ook aan dat de omvang van de huidige en komende ESG-regelgeving het minder aantrekkelijk maakt te investeren in start-ups. De overgrote meerderheid (84%) is van mening dat start-ups betere ondersteuning nodig hebben om te komen tot een milieuvriendelijke bedrijfsvoering. 81 procent van de investeerders zegt dat meer dan de helft van de start-ups die zij in beeld hebben niet over de juiste technologie en knowhow beschikt om duurzamer te opereren.

Lanceerplatform voor start-ups met groot potentieel

Het onderzoek volgt op het moment dat Amazon, Europa’s klimaatinnovatie-hub EIT Climate-KIC en Wrap, een toonaangevende Britse NGO voor klimaatactie, de zestien start-ups aankondigen die deelnemen aan de Amazon Sustainability Accelerator. Meer dan 1500 start-ups hebben zich aangemeld voor de tweede editie van dit programma.

‘Onderzoek benadrukt de onmiskenbare premie die wordt gegeven aan bedrijven met sterke duurzaamheidsreferenties. Het illustreert hoe de milieuimpact steeds meer richting geeft aan investeringsbeslissingen. Investeerders zijn op zoek naar oplossingen om de hedendaagse klimaat- en afvaluitdagingen aan te pakken’, zegt Roeland Donker, Country Manager Nederland bij Amazon. ‘De Amazon Sustainability Accelerator is het ideale lanceerplatform voor start-ups met groot potentieel. We zijn er trots op dat we een tweede cohort oprichters kunnen helpen hun bedrijven op te schalen om innovatieve technologieën en duurzame producten te leveren.’

Nederlandse start-up Terrawaste

De twee cohorten in de Accelerator omvatten start-ups die duurzamere consumentenproducten creëren en, voor het eerst dit jaar, start-ups die technologie ontwikkelen om bedrijven te helpen producten effectiever en efficiënter te recyclen. Ze werden geselecteerd door een panel van deskundigen op het gebied van risicokapitaal en duurzaamheid. Onder de uitgekozen start-ups bevindt zich ook het Nederlandse Terrawaste. Het introduceert een chemische recyclingtechnologie die niet-recycleerbaar droog, nat en gemengd kunststofafval omzet in waardevolle, CO2-vrije materialen.

CEO Aija Pope: ‘Vanuit Rotterdam ontwikkelen we innovatieve afvalrecyclingtechnologie om afvalplastic en gemengd afval om te zetten in duurzame, waardevolle en circulaire producten. We zijn trots tot de meest baanbrekende start-ups in het Amazon Sustainability Accelerator-programma te behoren. Zonder de steun en erkenning van partners als Amazon zouden we niet in staat zijn ons bedrijf de nodige impuls te geven en op hoog tempo verder te ontwikkelen.’

Amazon Sustainability Accelerator-programma

Het Amazon Sustainability Accelerator-programma duurt twaalf weken en helpt start-ups bij de uitdagingen rond het starten en opschalen van een duurzaam bedrijf. Het programma heeft virtuele en persoonlijke workshops onder leiding van deskundigen, gespecialiseerd mentorschap, een op maat gemaakt curriculum en toegang tot een netwerk van gelijkgestemde oprichters. Amazon en EIT Climate-KIC werken samen om de deelnemers te begeleiden bij een Climate Impact Forecast. Hierbij beoordelen ze de impact van hun bedrijf op het klimaat en ontwikkelen ze strategieën om de ecologische voetafdruk te verbeteren.

Ze krijgen daarnaast ook een financiële impuls met een – kapitaalvrije – subsidie van £10.000 en $25.000 aan AWS Activate Credits. Hiermee krijgen ze toegang tot cloud computing-diensten, en bijvoorbeeld ontmoetingen en samenwerking met Amazon-leiders. Ook krijgen alle start-ups de kans hun bedrijf te presenteren aan investeerders die hen kunnen helpen contacten te leggen en verdere financiering aan te trekken. De start-ups van de Accelerator van vorig jaar haalden zo meer dan £4,5 miljoen op en verhoogden hun omzet op en buiten Amazon met gemiddeld meer dan 250 procent.