Bedrijfsleven moet aan de slag met scope 3-emissies

scope 3-emissies

Het bedrijfsleven staat voor de opdracht om de scope 3-emissies in kaart te brengen. Beter gezegd: ze hebben data nodig over de CO2-uitstoot door leveranciers, klanten en logistiek dienstverleners. Het opvragen van die data door lange vragenlijsten te versturen, is onbegonnen werk. Start-ups bieden uitkomst met slimme tools, die ook de partners in de supply chain werk uit handen nemen.

De vrijblijvendheid verdwijnt als het gaat om duurzaamheid. Neem de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) die de Europese Commissie op 21 april vorig jaar heeft aangekondigd. Deze richtlijn is een uitbreiding van de Non-Financial Reporting Directive (NFRD), die beursgenoteerde bedrijven met meer dan 500 medewerkers verplicht om te rapporteren over zaken als milieuvervuiling, mensenrechten en diversiteit. Vanaf 2024 moeten deze bedrijven over veel meer zaken verantwoordelijkheid afleggen, waaronder de CO2-uitstoot stroomopwaarts en stroomafwaarts in de supply chain.

De impact van deze maatregel blijft niet beperkt tot grote beursgenoteerde bedrijven. Vanaf 2025 geldt deze CSRD-richtlijn ook voor andere bedrijven die voldoen aan twee van de volgende drie voorwaarden: een balanstotaal van meer dan 20 miljoen euro, een netto-omzet van meer dan 40 miljoen euro en/of een personeelsbestand van meer dan 250 mensen. Naar schatting gaat het om 49.000 bedrijven in de Europese Unie die straks inzicht in de uitstoot in hun hele supply chain moeten geven. En om nog eens te benadrukken dat de vrijblijvendheid verdwijnt: de informatie die zij vastleggen in de duurzaamheidsverslagen, moet zijn getoetst door een accountant.

Voor de CO2-uitstoot stroomopwaarts en stroomafwaarts in de supply chain wordt een term gebruikt die het afgelopen jaar steeds vaker klinkt: scope 3-emissies. Dit betreft de uitstoot door ketenpartners zoals leveranciers, logistiek dienstverleners en klanten waarop het bedrijf niet direct invloed heeft. Dat is anders bij de scope 1- en scope 2-emissies. Scope 1 staat voor de uitstoot die direct het gevolg is van de eigen activiteiten… … …

Verder lezen?

scope 3-emissiesHet volledige 6-pagina-artikel is exclusief te lezen voor (digitale) abonnees. Heb je al een abonnement? Log dan hier in. >> https://www.supplychainmagazine.nl/magazines/

Nog geen abonnee en wel nieuwsgierig naar de rest van het verhaal? Neem nu een abonnement!
>>
 https://shop.supplychainmedia.eu/product/digitaal/