Amazon steekt €1,5 miljoen in zeewierboerderij op de Noordzee

Amazon

Amazon gaat ’s werelds eerste grootschalige zeewierboerderij financieren. Het project North Sea Farm 1 verrijst in een windmolenpark op zee voor de Nederlandse kust. Doel is de zeewierteelt te testen en verbeteren, en tegelijkertijd onderzoek te doen naar het potentieel van zeewierboerderijen om koolstof vast te leggen. De techgigant steekt 1,5 miljoen euro in het project.

De zeewierboerderij wordt gerealiseerd in de onbenutte ruimte tussen de windturbines op de Noordzee. Zeewier heeft veel potentie om klimaatverandering te helpen bestrijden door CO2 te absorberen terwijl het groeit. Bij verdere opschaling van de Europese zeewierteeltsector kan tegen 2040 de CO2-uitstoot mogelijk met miljoenen tonnen per jaar worden verminderd. Daarnaast versterkt zeewier mogelijk ook de biodiversiteit.

Het project wordt uitgevoerd door een consortium van wetenschappelijke onderzoekers en partners uit de zeewierindustrie, onder leiding van de non-profit zeewiersectororganisatie North Sea Farmers (NSF). De zeewierboerderij is naar verwachting eind dit jaar operationeel. Het consortium hoopt dat North Sea Farm 1 uitgroeit tot een blauwdruk voor offshore zeewierteelt over de hele wereld.

Katalysator

Amazon stelt uit haar Right Now Climate Fund 1,5 miljoen euro beschikbaar om de zeewierboerderij op te richten. Ook kan met het geld een jaar lang wetenschappelijk onderzoek worden gedaan naar CO2-reductie door zeewierteelt. North Sea Farm 1 moet de katalysator vormen voor opschaling van de zeewiersector. De financiering voorziet in de investeringen die nodig zijn voor het bouwen van een zeewierboerderij van 10 hectare. Deze brengt naar verwachting in het eerste jaar al minstens 6000 kilo vers zeewier op.

De financiering ondersteunt North Sea Farmers bij het analyseren en verbeteren van de productiemogelijkheden van de zeewierboerderij. Tegelijkertijd zullen onderzoekers het potentieel van zeewierboerderijen om koolstof uit de atmosfeer te verwijderen onderzoeken en de impact van grootschalige zeewierteelt modelleren. De non-profit organisatie hoopt dat deze bevindingen bijdragen aan een beter inzicht in verantwoorde en commercieel haalbare opschaling van de industrie.

Aanzienlijke impuls

Roeland Donker, Country Manager van Amazon Nederland: ‘Net als bomen absorbeert zeewier koolstof uit de atmosfeer wanneer het groeit. Het kan ook worden gebruikt om biologisch afbreekbare verpakkingen en voedsel- en modeproducten te maken. We zijn enorm enthousiast om te investeren in zo’n belangrijk project, dat de Europese zeewiersector een aanzienlijke impuls kan geven.’

North Sea Farmers maakt zich sinds 2014 sterk voor de zeewiersector in Europa. De non-profit organisatie leidt het project en werkt daarbij samen met een consortium van organisaties uit heel Europa, die betrokken zijn bij de hele productieketen van zeewier. Hieronder vallen onderzoekers Plymouth Marine Laboratory, Deltares en Silvestrum Climate Associates, zeewierextractfabrikant Algaia en Marine Contractor Van Oord.

85.000 voltijdbanen

‘In potentie kunnen tot 85.000 voltijdbanen worden gecreëerd in de Europese zeewiersector als North Sea Farm 1 in de toekomst wordt opgevolgd door vergelijkbare zeewierboerderijen in de windmolenparken op de Noordzee’, zegt Eef Brouwers, Manager Farming en Technologie bij NSF. Deze banen hebben niet alleen betrekking op de boerderijen op zee, maar ook op de productie en verkoop van producten op basis van zeewier op land.