H&M stelt supply chain open voor branchegenoten

H&M

Hennes & Mauritz (H&M) stelt zijn supply chain open voor andere kledingmerken. De Zweedse fashionretailer lanceert daarvoor de dienst Treadler, die het voor kleinere merken mogelijk maakt alle onderdelen van de toevoerketen van H&M te gebruiken: van productontwikkeling en sourcing tot productie en logistiek. Doel is het verduurzamen van de fashionindustrie, meldt zakenkrant Financial Times.

De nieuwe plannen, die starten met een pilot waarbij verschillende niet nader genoemde merken betrokken zijn, zijn een van de eerste initiatieven van H&M’s nieuwe CEO Helena Helmersson. Volgens haar ‘is het geen geheim dat we deel uitmaken van een industrie die commercieel succesvol is, maar niet duurzaam genoeg’.

‘Om onze industrie toekomstbestendig te maken, hebben we ons gericht op het transformeren en verbeteren van onze supply chain. We realiseren ons dat de output van onze inspanningen ook waardevol kan zijn voor anderen’, aldus Helmersson in de Financial Times.

Fast fashion van H&M

Bekend is dat H&M nogal eens bekritiseerd wordt om zijn ‘fast fashion’, wat overconsumptie in de hand zou werken. De Zweedse retailer is echter al lang bezig met een nieuwe duurzaamheidsstrategie en streeft ernaar tegen 2030 CO2-neutraal te opereren. Daarvoor wordt meer gebruik gemaakt van hernieuwbare energie en gerecyclede materialen.

Op de vraag of H&M met het openstellen van de supply chain de uitstoot niet juist verder vergroot, meldt Treadler-hoofd Gustaf Asp: ‘De vraag naar betaalbare mode zal toenemen. Wij geloven dat het beter is om te groeien in een duurzame supply chain dan in een minder duurzame. Maar het lost het probleem van overconsumptie niet op.’

Breed leveranciersnetwerk

Met het nieuwe initiatief denkt H&M overigens ook andere merken van dienst te kunnen zijn bij het opzetten van een breed leveranciersnetwerk, om hen zo te helpen de gevolgen van een handelsoorlog te vermijden of te proberen de impact van het coronavirus tot een minimum te beperken.

Bron: Financial Times