Halvering winst Van Leeuwen Buizen Groep

Van Leeuwen Buizen Groep

De wereldwijd opererende handelsonderneming Van Leeuwen Buizen Groep uit Zwijndrecht, gespecialiseerd in stalen buizen en buistoepassingen, zag in 2023 de nettowinst halveren van 88 naar 43 miljoen euro. De winstdaling volgde op een periode van grote vraag door supply chain-verstoringen in de coronatijd.

De halvering van de winst bij Van Leeuwen is terug te voeren op een inmiddels weer dalende marktvraag én druk op de prijzen. De omzet bleef stabiel op 1,6 miljard euro. Dat blijkt uit de op 11 april bekendgemaakte resultaten.

In een toelichting geeft het familiebedrijf aan dat er in 2023 sprake was van ‘een geleidelijke verandering in de markt’ na twee ‘zeer gunstige’ jaren. In 2021 en 2022 profiteerde het bedrijf van de stijgende prijzen en dito vraag door supply chain-disrupties die ertoe leidden dat klanten over voldoende voorraden wilden beschikken.

Bestaande voorraden afbouwen

Van Leeuwen zag in 2023 vooral in de tweede helft van het jaar de vraag teruglopen in grote markten als Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Klanten – industriële bedrijven zoals autoproducenten en bouwbedrijven, maar ook de olie-, gas- en windmarkt – stelden hun investeringen naar beneden bij en besloten eerst bestaande voorraden af te bouwen.

Ook voor 2024 verwacht het bedrijf door de grote economische onzekerheden, hoge inflatie, sterke stijging van de rente en onrust in de wereld net als in 2023 ‘een gematigde marktvraag’.