Frequent gebruik van flitsbezorging neemt af

maaltijd- en flitsbezorgers

Na een jaar van aanhoudende groei keert het tij voor het fenomeen flitsbezorging. Momenteel bestellen ruim 270.000 consumenten regelmatig bij een flitsbezorger. Dat is een forse daling ten aanzien van augustus vorig jaar toen er nog circa 316.000 frequente gebruikers waren.

Het gebruik van flitsbezorging lijkt minder goed te passen in het huidige economische klimaat. Deze recente bevindingen blijken uit het vijfde grootschalige onderzoek dat Kantar uitvoerde onder ruim 44.000 Nederlandse consumenten van zestien jaar en ouder. Kantar is een internationaal opererend bedrijf op het gebied van marketingdata en analytics.

Hoge inflatie maakt het flitsbezorger nóg lastiger

Maar liefst 50 procent van de consumenten die wel eens gebruik hebben gemaakt van flitsbezorging deed dit eind vorig jaar helemaal niet. En terwijl in februari nog 40 procent meerdere keren per maand bestelde, is dat percentage nu teruggezakt tot 24 procent. Mensen vinden niet alleen dat de kosten voor een flitsbezorging hoog oplopen, de service wordt ook in veel gevallen gezien als een onnodige luxe.

De barrières om te starten met het gebruik van flitsbezorging zijn ook vaker prijsgerelateerd dan in het begin van vorig jaar. De afname van het gebruik is dus in substantiële mate te wijten aan een noodgedwongen verandering in het uitgavenpatroon van de consument, concludeert Kantar.

Ook aantal aanbieders van flitsbezorging daalt

Dat er inderdaad geen ruimte was voor vier flitsbezorgers, bevestigt de recente overname van Gorillas door rivaal Getir. Daarmee is, na het eerdere vertrek van Zapp afgelopen zomer, het concurrentieveld nu beperkt tot twee aanbieders: Flink en Getir. Al mag niet onvermeld blijven dat zowel supermarkten als non-foodwinkels er ook mee experimenteren.

Volgens de onderzoekers van Kantar zijn de huidige flitsbezorgers nog ver weg van het draaien van winst. De vraag is of en wanneer dit haalbaar is. De markt lijkt immers te krimpen. De huidige economische omstandigheden in combinatie met aangescherpte gemeentelijke regelgeving maken het er volgens Kantar in ieder geval niet makkelijker op.