Flitsbezorger Getir lijft concurrent Gorillas in

Jumbo en Getir

De Turkse flitsbezorger Getir neemt zijn Duitse concurrent Gorillas over. Gorillas stond al langere tijd in de etalage. Nu de coronacrisis ten einde lijkt, is de populariteit van de bezorgdiensten tanende.

Het fenomeen flitsbezorging kwam tijdens de coronacrisis razendsnel op. Boodschappen die binnen 10 minuten werden thuisbezorgd, bleek in tijden van lockdowns voor veel consumenten zeer aanlokkelijk. Geholpen door de kapitaalinjecties van investeerders zag de ene na de ander bezorgdienst het levenslicht. Met het verdwijnen van het coronavirus nam echter ook de populariteit van de flitsbezorgers af.

Cijfers van marktonderzoeker GfK tonen aan dat het aantal klanten van de diensten sinds dit voorjaar met een derde is gekelderd. Bovendien verwacht bijna de helft van de overgebleven gebruikers minder te gaan bestellen. Voor het Britse Zapp afgelopen zomer al reden uit Nederland te vertrekken. Ook een maaltijdbezorger als Deliveroo liet eind november weten haar activiteiten in ons land te stoppen omdat het platform niet groot genoeg was om voldoende winst te maken.

Vraag naar gemak is blijvend

‘Markten bewegen op en neer, maar klanten houden van onze dienst en de vraag naar gemak zal blijven bestaan’, is de overtuiging van Nazim Salur, medeoprichter van Getir. Zijn dienst behaalde vorig jaar een omzet van zo’n 1 miljard dollar, waar Gorillas het moest doen met 220 miljoen euro. Gorillas is in Nederland echter groter dan Getir: waar de geschatte omzet van het Turkse bedrijf in 2021 23 miljoen euro bedroeg, zette Gorillas ruim drie keer zoveel om.

Volgens zakenblad de Financial Times legt Getir 1,2 miljard euro op tafel voor Gorillas. Getir heeft dat bedrag tot op heden niet bevestigd.