Europa Flow maakt export naar VK makkelijker

Europa Flow

De complexiteit van het douaneproces vormt sinds de Brexit een probleem voor exporteurs. Dat heeft geleid tot veel minder handel van de EU naar het Verenigd Koninkrijk (VK) dan vóór de Brexit. Een innovatieve DDP-dienst (delivery duty paid) van Europa Road maakt het bedrijven in de Benelux nu een stuk makkelijker de Britse markt te bedienen. De vraag naar deze Europa Flow geheten service groeit dan ook sterk. 

Europa Road, als operator gespecialiseerd in groepage, deelladingen en volle ladingen, meldt dat Europa Flow inmiddels 56 procent van de totale groupage-export voor zijn rekening neemt. Door gebruik te maken van een combinatie van DDP, uitgestelde BTW-boekhouding en vooraf ingediende aangiften, maakt de service het voor bedrijven die zijn gevestigd in de Benelux veel eenvoudiger om naar het Verenigd Koninkrijk te exporteren.

Het moederbedrijf van Europa Road, dat het hoofdkantoor heeft in het Verenigd Koninkrijk, ontwikkelde en introduceerde Europa Flow in 2021. Er is 5,8 miljoen euro geïnvesteerd in het systeem dat alle douaneformaliteiten beheert, zodat goederen geen vertraging oplopen door extra papierwerk en klanten niet met onverwachte extra kosten worden geconfronteerd. Europa Flow combineert geavanceerde technologie met douane-expertise aan beide zijden van het kanaal.

Administratieve werklast verlicht

‘Het gebruik van Europa Flow groeit iedere maand gestaag, waarbij de cijfers voor het gebruik in februari de hoogste zijn sinds we de dienst lanceerden. Dit is voor ons een duidelijk bewijs dat Europa Flow is wat de Benelux nodig heeft. Onze klanten zijn over het algemeen middelgrote bedrijven die regelmatig naar het Verenigd Koninkrijk exporteren, maar niet groot genoeg zijn om een eigen douane-entiteit in het Verenigd Koninkrijk op te zetten’, meldt Jack Baxter, Regional Sales Manager voor de Benelux.

‘De meeste bedrijven hebben eenvoudigweg niet de mogelijkheid om de douaneafhandeling aan de Britse kant van het kanaal te laten regelen door gespecialiseerde financiële teams. Maar door het gebruik van DDP-incoterms met Europa Flow worden de douaneaangiften en invoerrechten vóór de inning afgehandeld, waardoor de kostbare, complexe administratieve werklast wordt verlicht. Deze dienst helpt ons de handel vanuit Nederland en België te beschermen en verbetert de dienstverlening naar het Verenigd Koninkrijk.’

Beproefde oplossing

Op 31 januari 2020 verlieten de Britten de Europese Unie definitief. In de jaren erna werd een circa 18 procent lagere handel van de EU naar het Verenigd Koninkrijk gerapporteerd. Inmiddels neemt deze weer wat toe. ‘Ondanks de groeiende vraag komen we nog steeds tal van bedrijven tegen die hun handel met Groot-Brittannië hebben stopgezet vanwege de douane-uitdaging. Nu kunnen we echter een concrete en in de praktijk beproefde oplossing bieden die in een breed scala van industrieën wordt gebruikt, van componenten tot eindproducten’, aldus Baxter.

Europa Road heette voorheen Continental Cargo Carriers en veranderde in 2022 van naam. Het oorspronkelijk in het Belgische Oostende gevestigde bedrijf opende in februari 2023 ook een kantoor in Rotterdam.