Checklist supply chain-innovatie

checklist supply chain innovatie

De coronapandemie en de Brexit hebben bedrijven ertoe gedwongen om onder tijdsdruk supply chains aan te passen. Dit heeft tot veel innovatieve oplossingen voor de logistiek geleid.

Bedrijven hebben innovatie in de logistiek nu meer dan ooit hoog op de agenda staan. Als bedrijf hoef je dit niet alleen te doen, maar liggen er juist in de logistiek kansen om dit in samenwerking met andere bedrijven op te pakken, als co-innovatie samen met bijvoorbeeld klanten en leveranciers.

Voor bepaling van de meest effectieve innovatie in de supply chain moeten bedrijven kijken naar de achterliggende oorzaken van de veranderingen in de keten: schaarste van grondstoffen, onderdelen en personeel, besparingspotentieel, kwaliteitsverbeteringen, businessgroei en -krimp en regelgeving door overheden. Dit kan bedrijven mogelijk dwingen hun bedrijfsstrategie aan te passen en te innoveren in duidelijke richting.

De transitie naar een omnichannel business is een duidelijk voorbeeld van een strategiewijziging. Schaarste aan bijvoorbeeld gekwalificeerd magazijnpersoneel leidt tot mechanisering van warehouses. Door middel van de uitwisseling van logistieke data met ketenpartners is meer transparantie en efficiency in transport en bijkomende administratie te realiseren. Proactieve tracking & tracing en ‘predictive maintenance’ met tags en sensoren verbonden aan het internet én machine learning zorgen voor innovatieve verbetering van de dienstverlening.

Borgen van innovatie

Succesvolle bedrijven oriënteren zich vaak extern om nieuwe ideeën op te doen en ondersteunen hun plannen met een duidelijke innovatiestrategie, die bijdraagt aan de bedrijfsstrategie en langetermijndoelstellingen. Bedrijven moeten deze innovatiestrategie niet alleen delen met alle medewerkers, maar ook met leveranciers, afnemers en ingeschakelde dienstverleners. Uiteindelijk gaat het erom dat innovatieprojecten concreet bijdragen aan een beter bedrijfsresultaat, hogere medewerker- en klanttevredenheid en duurzaamheid.

10 vragen over supply chain-innovatie in de keten

Om de status van uw innovatiestrategie voor de supply chain te bepalen, hebben UC Group en Supply Chain Magazine deze checklist ontwikkeld. Vul hieronder het formulier in en doe de check.