Douane roept transportsector op haast te maken met voorbereidingen brexit

brexit

De douane roept Nederlandse ondernemers in de transportsector op voorbereidingen te treffen voor de brexit. Volgens de douane is op dit moment bijna 80 procent van de Nederlandse ondernemers nog niet goed voorbereid op het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie (EU). Met nog minder dan zes maanden te gaan, worden zij met klem verzocht een EORI-nummer aan te vragen en de Brexit Impact Scan te doen.

Op 29 maart 2019 verlaat het Verenigd Koninkrijk de EU. Mocht er geen overgangsperiode komen, dan lopen onder andere ondernemers in de transportsector het risico dat zij op 30 maart geen zaken meer kunnen doen met het Verenigd Koninkrijk als zij niet de juiste voorbereidingen treffen, schetst de douane. Volgens de instantie is bijna 80 procent van de ondernemers in ons land nog niet goed voorbereid op de brexit.

Dichte slagboom

De brexit kan vooral voor midden- en kleinbedrijven grote financiële consequenties hebben. Ondernemers die niet over de juiste papieren beschikken, kunnen letterlijk voor een dichte slagboom belanden. Door de brexit komen ruim 35.000 ondernemers, vooral mkb’ers, die exporteren uit of importeren naar de EU voor het eerst met de douane in aanraking. Algemeen directeur Nanette van Schelven (foto) roept ondernemers dan ook met klem op zich zo snel mogelijk te melden bij de douane.

‘Op het moment dat het Verenigd Koninkrijk niet langer deel uitmaakt van de Europese interne markt en de douane-unie, eindigt het vrije verkeer van goederen. Dit zorgt voor extra administratieve verplichtingen. Waar je als ondernemer nu met een contract en btw-aangifte zaken kan doen met het Verenigd Koninkrijk, moet je na de brexit rekening houden met minimaal zeven extra formaliteiten. Heb je niet alle documenten op orde, dan sta je stil bij de grens. Dat kan al op 30 maart 2019 het geval zijn. Om dit te voorkomen, is het belangrijk nu te starten met de voorbereidingen voor de douane’, aldus Van Schelven.

EORI-nummer aanvragen

Voor veel mkb’ers is zakendoen met een ‘derde land’ nieuw. Ongeacht de aard en omvang van de handel, heeft iedere ondernemer hiervoor een EORI-nummer nodig. Dit nummer is gratis aan te vragen via Douane.nl/brexit. De doorlooptijd bedraagt ongeveer een week. Voor vragen over dit nummer en overige douanezaken is de Nationale Helpdesk Douane bereikbaar op (088) 156 66 55.

Advies op maat met Brexit Impact Scan

Import, export, verse producten, textiel, iedere dag of twee keer per maand: de manier waarop Nederlandse ondernemers zakendoen met het Verenigd Koninkrijk verschilt enorm. Dit geldt ook voor de voorbereidingen die nodig zijn voor de brexit. Met de Brexit Impact Scan wordt de persoonlijke situatie van ondernemers in kaart gebracht en aangegeven welke douanevoorbereidingen en certificaten nodig zijn.