Nieuwe tools brengen brexit-obstakels in beeld

brexit-obstakels

De Rijksoverheid komt opnieuw met tools voor ondernemers en zorginstellingen ter voorbereiding op de brexit. Doel is ze te wijzen op mogelijke blinde vlekken in hun voorbereiding of ze nog eens kritisch te laten kijken of ze daadwerkelijk brexit-proof zijn. Zo is op Brexitloket.nl een interactieve track & trace-tool te vinden waarmee ondernemers transport van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk kunnen nabootsen. Zo zien ze welke obstakels ze onderweg tegen kunnen komen en krijgen ze concrete tips over wat ze kunnen doen om problemen te voorkomen.

Onderzoek toont aan dat 80 tot 85 procent van de ondernemers weliswaar voorbereidingen heeft getroffen, maar dat ruim de helft van hen nog belangrijke zaken nog over het hoofd ziet. De nieuwe tools moeten het voor hen makkelijker maken zich goed voor te bereiden op de brexit.

Volgens minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken is een no-deal brexit op 31 oktober nog steeds een reële mogelijkheid. ‘We adviseren dan ook om brexit-moeheid tegen te gaan en bijvoorbeeld met behulp van de nieuwe tools op Brexitloket.nl in actie te komen en de juiste voorbereidingen te treffen.’

Virtueel transport toont brexit-obstakels

Op Brexitloket.nl is ook de interactieve track & trace-tool te vinden waarmee een virtueel transport kan worden ondernomen van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk en vice versa. Wanneer een bepaalde stap nog niet op orde is, kan direct doorgeklikt worden naar een webpagina om dat recht te zetten. Concreet en praktisch dus.

Ook zijn er de Brexit Wake-up Calls; dat zijn podcasts waarin experts en ondernemers uit verschillende branches hun ervaringen delen en tips geven. De eerste podcast uit een reeks van acht is inmiddels te beluisteren. Daarnaast biedt de Brexit Impact Scan nog steeds de meest complete doorlichting van een bedrijf of instelling op brexit-risico’s.

Gericht actie ondernemen

Met de Brexit Impact Scan hebben inmiddels al veel ondernemers vastgesteld welke gevolgen de brexit voor hen heeft. Die informatie is uiteraard alleen waardevol als vervolgens ook gericht actie wordt ondernomen. Zoals het aanvragen van een EORI-nummer bij de douane, documenten voormelden bij het Portbase-systeem van de ferryhavens, contracten en verzekeringen aanpassen, import- en exportcertificaten regelen en het dataverkeer brexit-proof maken.

‘Ook al is nog niet alles duidelijk over de brexit, toch is het belangrijk dat we er met zijn allen klaar voor zijn’, zegt staatssecretaris Mona Keijzer van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. ‘De tijd tikt door en met deze campagne willen we bedrijven helpen om zich voor te bereiden. Zo kunnen we de economische gevolgen zoveel mogelijk beperken, zowel voor alle individuele bedrijven afzonderlijk als voor ons land als geheel.’

Brexit-magazine

De tools zijn onderdeel van de overheidscampagne ‘Zorg dat brexit uw bedrijf niet in de weg zit’. Ook is een speciaal brexit-magazine verschenen met veel praktische informatie. Het bevat onder meer een brexit to-do list, een douane-checklist en interviews met ondernemers en instellingen die zich al hebben voorbereid.