Digitalisering in de bouw stokt

digitalisering in de bouw

Het tempo van digitalisering in de bouwsector is de laatste jaren afgenomen. In de huidige goed draaiende markt lijkt digitalisering ook niet direct cruciaal. Toch maken in de volatiele bouwsector juist digitale bouwers de meeste kans op overleven, stelt het ING Economisch Bureau in een nieuw rapport.

‘Digitalisering zorgt voor een beter zicht op materiaalgebruik, benodigde capaciteit en logische inrichting van het proces. Met deze inzichten kan sneller en vaak ook kwalitatief beter worden gebouwd’, aldus Jan van der Doelen, ING Sector Banker Building en Construction. ‘Investeren in digitalisering geeft bouwbedrijven een concurrentievoordeel waarvan ze nu al profiteren, maar vooral ook als het in de volatiele bouwmarkt weer een keer tegen zit.’

De bouw liep wat digitalisering betreft lange tijd achter op andere sectoren. In de periode 2010-2015 maakte de sector echter een enorme inhaalslag. Internet werd in deze periode mobiel en dat is voor de bouwsector noodzakelijk omdat steeds op andere plaatsen wordt gewerkt.

Voordelen van digitalisering

De voordelen om te digitaliseren zijn en blijven groot, benadrukt het ING Economisch Bureau in het rapport. Zo kan de informatievoorziening aan alle afdelingen en ketenpartners door digitalisering enorm verbeterd worden. Fouten worden hierdoor vaker voorkomen. Het managen van aparte informatiestromen naar collega’s en onderaannemers gaat daarbij automatisch, zodat alle betrokken partijen constant en automatisch op de hoogte zijn van de laatste aanpassingen (SSOT: Single Source of Truth).

Ook kunnen bedrijven betere strategische beslissingen nemen op basis van feiten uit data. Zo kan niet alleen het (digitale) proces beter geanalyseerd en bijgestuurd worden, maar ook de salesafdeling kan erop sturen. Verder kan digitalisering bouwbedrijven helpen bij het voldoen aan de Wet Kwaliteitsborging die waarschijnlijk in 2022 wordt ingevoerd. Daarbij kan het ook de transparantie naar klanten verhogen waardoor zij beter zicht krijgen op kosten, oplevertijden en kwaliteit.

Groei stokt

Toch stokt de groei van de digitalisering inmiddels. Het ING Economisch Bureau noemt hiervoor drie redenen. Zo zijn de grootste voordelen van mobiel internet inmiddels wel benut. Met mobiele telefoons, laptops en tablets wordt vanaf de bouwplaats informatie gedeeld. Bouwtekeningen worden digitaal gelezen op de bouwplaats en doordrukbonnen zijn vervangen door software op handhelds.

Daarnaast lijkt de noodzaak verdwenen. De bouw klom rond 2015 weer op uit de crisis. Orderboeken zijn sindsdien volgestroomd, de prijsdruk is afgenomen. Daardoor neemt voor sommige bouwbedrijven de noodzaak om te investeren in digitalisatie ook af. Tenslotte is een volgende stap van digitalisering ook complexer, omdat software van verschillende afdelingen daarbij met elkaar moet ‘communiceren’.

Ander businessmodel

Het ING Economisch Bureau wijst erop dat bouwbedrijven die succesvol zelf een digitaal platform ontwikkelen, dit ook extern zouden kunnen gaan aanbieden aan andere bouwbedrijven. ING ziet het als een mogelijkheid hun businessmodel ook digitaal te transformeren. De bedrijven kunnen daarbij uiteindelijk zelfs de stap zetten naar digitaal dienstverlener aan andere bouwbedrijven.