Coolblue lijft maker van bezorgsoftware Plotwise in

Coolblue

Coolblue heeft zijn leverancier Plotwise gekocht. Deze start-up uit Delft maakt software waarmee bezorgdiensten hun ritten efficiënt kunnen plannen. Coolblue was al klant van het eerste uur van Plotwise.

Plotwise levert op artificiële intelligentie gebaseerde routeoptimalisatie voor de last mile thuisbezorging. En niet alleen voor de bezorging per auto, maar ook voor die per fiets. Dat maakte het voor Coolblue een aantrekkelijke partner. De webwinkel brengt inmiddels namelijk een aanzienlijk deel van de kleine bestellingen in en rond de grote steden per fiets naar de klant toe.

Plotwise werd in 2018 opgericht door Michel Boerrigter. De start-up is behalve in Nederland ook actief in landen als België en Duitsland. Het zou volgens het FD bovendien geïnteresseerd zijn in expansie naar Azië. De financiële kracht van Coolblue stelt de onderneming in staat om sneller internationaal uit te breiden. Andere klanten van Plotwise zijn onder meer PostNL en Instabox (tot voor kort Red je Pakketje).

Investeerders

Eén van de grootste investeerders in Plotwise was Energiiq, het energie-innovatiefonds van de Provincie Zuid-Holland dat als doel heeft de energietransitie in de regio te versnellen. Het deed eind 2020 een miljoeneninvestering in de start-up. Ook de Groningse investeerder Investion stak geld in de onderneming. Het is onbekend welk bedrag Coolblue op tafel heeft gelegd voor de overname van Plotwise. Coolblue behaalde in 2021 overigens een recordomzet van 2,3 miljard euro; 348 miljoen euro meer dan in 2020, blijkt uit de jaarcijfers.