Boeken meest inspirerende voedingsbodem voor supply chain professionals

boeken

De supply chain professional haalt in de zomerse vakantieperiode – de tijd voor reflectie bij uitstek – zijn inspiratie bij voorkeur uit boeken. Algemene managementboeken en papieren uitgaven over supply chain management zijn ex aequo het meest gelezen. Dat blijkt uit onderzoek van Supply Chain Media naar ‘de zomerse inspiratie van supply chain professionals’.

Door Onno Beijers

Ook in de zomer zit de supply chain professional niet stil. De vraag waar hij nieuwe inspiratie vandaan haalt, levert een keur aan antwoorden op. Het lezen van boeken en magazines – Supply Chain Magazine en Supply Chain Movement worden in de laatste categorie veruit het vaakst genoemd – is het meest populair (73%), gevolgd door het bekijken van documentaires, films en presentaties (47%). Ervaringen als het bezoeken van evenementen en concerten of gamen zijn ook een belangrijke inspiratiebron (41%), nog voor het bezoek aan steden en musea of uitstapjes in de natuur (38%). De top-5 wordt gecompleteerd door het luisteren naar podcasts (15%).

Via schermen inspiratie vinden, doen de supply chain professionals vooral door het kijken van films en series (67%), gevolgd door het aanschouwen van documentaires en presentaties als TED-talks (beide 52%). Een op de drie zegt inspiratie te halen uit het kijken naar sport, terwijl vlogs en homevideo’s voor ruim een kwart van de respondenten (27%) een inspiratiebron zijn.

In zijn algemeenheid stellen de professionals dat dergelijke activiteit ‘hen helpt om te reflecteren waar ik nu sta ten opzichte van ambities, doelen en inspiratie’, zoals een respondent het verwoordde. Een andere professional meldt: ‘Weg te zijn van het alledaagse werk helpt mijn hoofd leeg te maken en zo ruimte te maken voor innovatieve gedachten. Je hebt slechts een klein zaadje nieuwe informatie nodig om nieuwe ideeën te genereren.’

Vakliteratuur

De ondervraagden hopen deze ‘zaadjes’ vooral te vinden via vakliteratuur en managementboeken. Gevraagd naar welke titel zij collega-supply chain professionals kunnen adviseren, komt een breed palet aan uitgaven aan het licht. Genoemde titels in het segment vakliteratuur zijn bijvoorbeeld ‘The Logistics and Supply Chain Innovation Handbook’ (John Manners-Bell, Ken Lyon), ‘Sustainable supply chains’ (Yann Bouchery, Charles Corbett, Jan Fransoo, Tarkan Tan), ‘Kennismaken met Lean’ (Hoek, Koopmans, Nieuwland) en ‘DDMRP’ van Carol Ptak en Chad Smith. Aan de laatste ‘aanrader’ voegt de respondent toe: ‘Met een snufje zout.’

Managementboeken zijn andere aanraders. Eén respondent – waarschijnlijk volger – adviseerde meteen alle boeken van leiderschapsgoeroe Simon Sinek te gaan lezen. Daaronder bekende conceptwerken als ‘De gouden cirkel’ en ‘Begin met het Waarom’.

Andere boeken die werden aangeraden zijn ‘Discipline en lef’ (Etienne van Oosten, Jeanette Harmsen, Natasja de Groot), ‘Reinventing Organizations’ (Frederic Laloux), ‘Vitamine P – de kracht van positief leiderschap in eenvoud’ (Bert van Dam en Chiel van der Linden), ‘The coaching habit’ (Michael Bungay Stanier), ‘De kracht van high performance teams’ (Ben Kuipers, Sandra Groeneveld), ‘Good to Great’ (Jim Collins), ‘5 dysfunctions of a team’ (Patrick Lencioni), ‘The One Minute Manager series’ (Kenneth H. Blanchard) en ‘Doorbreek de cirkel’ van Arend Ardon.

Zelfhulp en biografie

Dat supply chain professionals breed zijn georiënteerd, blijkt wel uit de vele typen boeken die werden geadviseerd. Van economie-, marketing-, geschiedenisboeken en thrillers tot zelfhulpboeken en biografieën. Vooral de laatste twee categorieën zijn populair onder vakgenoten. Enkele aangeprezen zelfhulpboeken: ‘Let’s get real or let’s not play’ (Khalsa and Illig), ‘The outward mindset’ (Arbinger Institute), ‘Uitblinkers, waarom sommige mensen succes hebben en andere niet’ (Malcom Gladwell) en ‘7 habbits of highly effective people’ van Stephen Covey.

De supply chain professionals lezen graag, zo blijkt uit het onderzoek, over ondernemers of leiders. Dat bewijzen referenties naar ‘Wim van der Leegte’ (Frits Conijn), ‘Elon Musk biography’ (Ashlee Vance) en ‘Long walk to freedom’ (Nelson Mandela). Maar ook de biografie van wielrenner Bram Tankink (‘Tank’, geschreven met Ralph Blijlevens) ontbrak niet bij de tips.