Apple wil iPhones produceren in India

Apple wil in India mobiele telefoons gaan produceren. Het techconcern staat op het punt een productie-akkoord met het land te ondertekenen. Vóór de handtekeningen gezet worden, moet India nog wel zijn strikte beleid ten aanzien van producenten van mobieltjes aanpassen, meldt het FD van 30 januari 2017.

Het lijkt erop dat India na lang onderhandelen bereid is de regels voor producenten van mobiele telefoons te versoepelen. Dat maakt voor Apple de weg vrij om hier te gaan produceren. Apple wil dat India garandeert dat onderdelen en apparatuur de komende vijftien jaar vrijgesteld blijven van importbelasting. Ook moet de regel dat 30 procent van de onderdelen uit India dient te komen, geschrapt worden.

Productieketen optuigen

Voor de productie van zijn mobieltjes heeft Apple een fabriek van het Taiwanese bedrijf Wistron in Bangalore op het oog. Van belang daarbij is dat Apple de iPhones hier niet alleen in elkaar wil zetten, maar een hele productieketen zal optuigen. Voor India zou de komst van Apple een flinke stimulans betekenen voor de campagne ‘Make In India’, waarmee premier Narendra Modi buitenlandse investeerders naar zijn land wil halen.

Driekwart van de in 2016 in India verkochte smartphones werden in het land zelf gemaakt. Vooral Chinese merken zagen hun marktaandeel groeien. Dat ging ten koste van Samsung en lokale merken als Micromax en Intex. De afgelopen twee jaar startten ook de Chinese concerns Xiaomi, Gionee, Lenovo en Huawei met de productie van smartphones in India, evenals LG en Asus uit Zuid-Korea.

Eigen winkels openen

Produceren in India maakt het voor Apple ook eenvoudiger zijn eigen winkels in het land te openen. Voor buitenlandse winkels die één merk verkopen, is in India namelijk ook de regel van toepassing dat 30 procent van de producten of onderdelen uit eigen land moet komen. Apple heeft nu een marktaandeel van minder dan 5 procent in de markt voor smartphones in India, terwijl de groei van de markt in China vertraagt.