Computerfabrikanten in problemen door lockdowns China

computerfabrikanten

Computerfabrikanten als Apple, Dell en Lenovo ervaren flinke hinder door de langdurige strenge lockdowns in diverse Chinese steden. Het zal vermoedelijk uitdraaien op een flinke vertraging van de levering aan consumenten.

Om de verspreiding van Covid-19 de kop in te drukken, zijn in China op last van de overheid tal van havens, fabrieken en kantoren in grote steden gesloten. En dat heeft zijn weerslag op de wereldwijde supply chains, die hierdoor opnieuw ontregeld zijn geraakt.

Zo liet Apple-leverancier Pegatron vorige week weten dat zijn fabrieken in Shanghai en Kunshan stilliggen. Hier worden behalve de iPhone 13 en de iPhone SE-serie ook oudere modellen geproduceerd, meldt Techzine.nl.

Problemen zijn er volgens deze bron ook bij het Chinese Quanta Computer, waar de productie eveneens gestaakt moest worden. Zo’n 75 procent van alle Macbooks wereldwijd wordt hier geproduceerd. Het is de vraag of levertijden nog gehaald gaan worden. Ook Huawei en Xpeng waarschuwden al voor economische gevolgen.

Laptopfabrikant Compal Electronics ervaart eveneens problemen. Compal heeft net als Pegatron een fabriek in Kunshan, een van de gesloten steden. De leverancier uit Taiwan produceert er modellen van Dell en Lenovo. Hoewel de productie wordt voortgezet, is de toekomst onzeker.

Productie omleiden

Hoeveel impact de huidige lockdowns gaan hebben, is nog onzeker. Niet alle grote Chinese steden zijn gesloten en hier en daar wordt ook voorzichtig weer wat versoepeld. Volgens Techzine.nl kan Apple de productie ook omleiden naar fabrieken in Shenzhen, die wel gewoon doordraaien.

Eddie Han, senior analist bij Isaiah Research, meldt aan Reuters dat de mogelijkheid bestaat om bestellingen onder fabrikanten te verdelen. ‘Maar we verwachten dat dit weinig oplevert. Fabrieken en apparatuur zijn niet zomaar aan te passen. Het is een groot, logistiek probleem.’

Strategische bedrijven

Shanghai zit al sinds begin april in een strenge lockdown. Wel wordt er inmiddels voorzichtig weer wat versoepeld. In door de autoriteiten aangewezen ‘strategische bedrijven’ komt de productie langzaam weer op gang. Ruim 600 bedrijven zijn hiervoor door de overheid geselecteerd.

Bijkomend probleem hier is dat in de haven van Shanghai – de grootste ter wereld – honderden containerschepen zijn gestrand. De lockdown zorgde voor een tekort aan havenarbeiders en vrachtwagenchauffeurs. Transporteconomen voorspellen dan ook dat er heel wat goederen en grondstoffen de komende tijd met flinke vertraging geleverd gaan worden.