Apple-leverancier Foxconn splitst supply chain om handelsoorlog

Foxconn

Foxconn, een fabrikant van computer- en smartphoneonderdelen voor onder meer Apple, heeft aangekondigd zijn supply chain flink aan te gaan passen. Aanleiding hiervoor is de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China.

Foxconn geldt als de grootste fabrikant van computeronderdelen wereldwijd en produceert onder andere de Mac mini en de iPhone voor Apple Inc. Verder maakt het bedrijf onderdelen voor Dell, Sony, Nokia en tal van andere merken. Foxconn heeft vooral fabrieken in China, hoewel vorig jaar ook gestart werd met de realisatie van productielocaties daarbuiten.

Omdat het einde van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten nog lang niet in zicht is en de situatie lijkt te verslechteren, kiezen bedrijven het zekere voor het onzekere. CEO Young Liu van Foxconn meldde bij de presentatie van de laatste kwartaalcijfers dan ook dat het bedrijf twee verschillende supply chains gaat opzetten: één voor de Chinese en één voor de Amerikaanse markt.

China niet langer de ‘fabriek van de wereld’

Volgens Liu zijn China’s dagen als ‘fabriek van de wereld’ inmiddels geteld. Foxconn kiest er nu voor ecosystemen voor fabrieken op te zetten in elk land waar het opereert. Op die manier slaagt het bedrijf erin de tariefsverhogingen door de handelsoorlog te omzeilen. Inmiddels wordt 30 procent van alle Foxconn-producten buiten China vervaardigd. Daarbij is ook India erg in trek.