Amazon introduceert initiatief Shipment Zero

Amazon

Amazon heeft recent in een blog een initiatief onthuld dat ertoe moet gaan leiden dat in 2030 minstens 50 procent van alle zendingen van de webwinkelgigant emissievrij verzonden gaan worden. Naam van het project: Shipment Zero.

Shipment Zero sluit aan bij de ambities van Amazon om wereldwijd 100 procent hernieuwbare energie te gebruiken. Om aan te tonen dat het het concern menens is, heeft Amazon ook aangekondigd later dit jaar zijn bedrijfsbrede CO2-footprint te onthullen. Die transparantie moet het bedrijf in staat stellen op zoek te gaan naar innovatieve manieren om de impact op het milieu te verminderen.

Amazon boekt volgens de blog vooruitgang in het langetermijndoel de wereldwijde infrastructuur te voorzien van 100 procent hernieuwbare energie. ‘Met verbeterde elektrische voertuigen, biobrandstoffen voor de luchtvaart, herbruikbare verpakkingen en hernieuwbare energie zien we nu voor het eerst een manier om nul CO2-uitstoot van zendingen aan klanten te bereiken, en we stellen onszelf een ambitieus doel om 50 procent van alle Amazon-zendingen met netto nul CO2 te behalen in 2030.’

Meer efficiëntie in de supply chain

Maatregelen als het onderbrengen van de hele luchtvloot in de VS én investeringen in dubbeldeksvrachtwagens in het Verenigd Koninkrijk, moeten ook andere bedrijven ertoe aanzetten op zoek te gaan meer efficiëntie in de supply chain. Verder heeft het Frustration-Free Packaging-programma inmiddels geleid tot een afname van 215.000 ton verpakkingsmateriaal.

Voor Amazon werkende transporteurs moeten bovendien een contract ondertekenen dat hen verplicht tot de inkoop van duurzame brandstof. Daarnaast zal ook het aanpassen van bestaande gebouwen zorgen voor een verhoogde energie-efficiëntie. Verder heeft het concern gekeken naar het gebruik van hernieuwbare energie in zijn datacenters, en naar zonne- en windenergiebronnen in de VS en India.

Bron: Supply Chain Digital