Aardverschuivingen

mierenhoop

Hoe moeten supply chain professionals omgaan met heftige geopolitieke disrupties? De verwerpelijke Russische inval in Oekraïne met de daaropvolgende ongekende sancties, heeft enorme implicaties voor de business en de supply chains.

De aanvoer van agrarische producten en grondstoffen vanuit Oekraïne is, net als die van onderdelen voor de automotive-industrie, vrijwel volledig stil komen te liggen. Rusland is als afzetmarkt voor westerse bedrijven bijna compleet weggevallen vanwege de economische sancties of vrijwillige zakelijke terugtrekkingen van bekende multinationals.

Het railtransport via de Nieuwe Zijderoute over Rusland is afgesloten en wordt nu omgeleid via Turkije, met beperktere capaciteit. Daarnaast stijgen de brandstofprijzen explosief. En veel Oekraïense vrachtwagenchauffeurs in Europa keren terug naar hun land om dit te verdedigen tegen de Russische invasie.

War game

Een paar jaar geleden deed ik mee aan een internationale war game, die werd geleid door hierin gespecialiseerde militaire strategen. We speelden het scenario waarin het Russische leger de grens van Estland overstak om mee te helpen met het blussen van een gigantische bosbrand in deze Baltische staat. In de rol van militaire opperbevelhebber van het Letlandse leger was het fascinerend en spannend om te zien hoe de verschillende militaire en diplomatieke fases zich ontrolden, met uiteindelijk een vreedzame uitkomst. Helaas is de werkelijkheid anno 2022 in Oekraïne totaal niet vreedzaam, maar ronduit verschrikkelijk.

Rimpeleffecten

Vlak na de inval van Rusland besprak ik in een online spreekuur met Nederlandse supply chain-directeuren de ontwikkelingen in Oekraïne en de consequenties daarvan. Ik liet hun mijn visual zien van de consequenties van de coronapandemie als een wateroppervlak waarin stenen worden gegooid, met als gevolg diverse en elkaar beïnvloedende rimpeleffecten. We kwamen tot de conclusie dat bedrijven voor zichzelf de verschillende mogelijke rimpeleffecten moeten uittekenen en vervolgens bepalen hoe waarschijnlijk deze eventuele disrupties zijn en hoe hierop te anticiperen.

Besef dat zich onder het wateroppervlak tektonische platen van sluimerende geopolitieke fricties bevinden die tot plotselinge aardverschuivingen kunnen leiden, met allerlei onverwachte, rampzalige gevolgen. Vandaar mijn motto sinds een paar jaar: wees mentaal voorbereid op alles, verwacht niets. Hopelijk komt er snel een einde aan de wreedheden van het Russische leger in Oekraïne.

Martijn Lofvers, Chief Trendwatcher Supply Chain Media
martijn.lofvers@supplychainmedia.nl